Astăzi, Ziua Mondială a combaterii pneumoniei

257
Astăzi, Ziua Mondială a combaterii pneumoniei - ziuamondialaapneumoniei-1352646469.jpg
12 noiembrie este Ziua Mondială a Pneumoniei, zi în care Societatea Română de Pediatrie atrage atenția asupra mortalității infantile cauzată de această boală. 

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, atât pe plan internațional, cât și în România, principala cauză a mortalității copiilor sub cinci ani este pneumonia. Se estimează că 50% din cazurile de îmbolnăvire sunt provocate de bacteriile HIB și pneumococ, afecțiuni ce pot fi prevenite prin vaccinare. 

"Bolile respiratorii reprezintă prima cauză de morbiditate și mortalitate infantilă, iar dintre acestea, pneumonia este responsabilă de majoritatea deceselor. În afară de cauzele infecțioase legate de virulența microbiană, un rol important îl au reactivitatea scăzută a sugarului și copilului mic, nivelul socio-economic precar, la care se adaugă aglomerațiile urbane, instituționalizarea și disfuncțiile existente din punct de vedere epidemiologic, pre-cum și informarea insuficientă a familiilor", a explicat prof. dr. Marin Burlea, președintele Societății Române de Pediatrie. 

Medicul recomandă ca primă măsură de prevenire a acestei afecțiuni alăptarea exclusivă până la vârsta de șase luni a sugarului, igienizarea corectă a tuturor obiectelor utilizate de mame pentru copii, igiena corectă și alimentația echili-brată atât a mamei, cât și a copilului, dar și vaccinarea care este esențială în primul an de viață al copilului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 05 Noiembrie 2012
Stire din Sănătate : Recomandări pentru  sezonul rece
Pagina a fost generata in 0.357 secunde