Atacul de panică este asociat cu o depresie majoră

1925
Atacul de panică este asociat cu o depresie majoră - f4abd0461a46858c25c67fba44827f91.jpg
Apariția bruscă, neașteptată, a unor paroxisme de groază și frică, cu multiple simptome somatice asociate - așa a definit, succint, atacul de panică, dr. Ion Ieremia, specializat în neurologie.
"De obicei, atacul durează circa 10 - 20 minute, apoi se remite lent" - ne-a explicat specialistul, potrivit căruia criteriile de diagnostic pentru atacul de panică impun prezența a patru sau mai multe crize în decurs de patru săptămâni, apărute în contexte neamenințătoare și în absența epuizării fizice, acestea fiind însoțite de cel puțin patru dintre următoarele simptome: dispnee, palpitații, dureri sau disconfort toracic, senzația de sufocare/înec, senzație de amețeală sau vârtej, instabilitate, senzație de irealitate, parestezii (amorțeală), bufeuri calde și reci, transpirații, leșin, tremur, teamă de moarte, de a nu înnebuni sau de a face ceva necontrolat în timpul crizei.

În lipsa tratamentului, apar complicațiile
Atacul de panică este frecvent asociat cu o depresie majoră concomitentă. Dacă afecțiunea nu este diagnosticată și tratată la timp și corect, starea pacienților se agravează semnificativ: începe să le fie frică să iasă din casă ca să nu facă atac, dezvoltă anxietate anticipată, agorafobie (teama de a se afla în locuri publice) și alte fobii progresive.
"Am avut câțiva pacienți care, speriați de ceea ce li se întâmpla, au recurs la soluții personale de ameliorare, cum ar fi alcoolul sau autoadministrarea de benzodiazepine. Nimic mai rău!" – a completat neurologul.

Afecțiuni care simulează atacul de panică
Specialistul atrage atenția că este extrem de important ca tulburarea de panică să fie diferențiată de afecțiunile cardiovasculare și de cele respiratorii, precizând că afecțiunile care pot simula sau agrava atacurile de panică sunt hiper și hipotiroidismul, epilepsia cu convulsiile parțial complexe, hipoglicemia, ingestia anumitor substanțe (amfetamine, cocaină, decongestive nazale simpatomimetice) sau sevrajul anumitor substanțe (alcool, barbiturice, opiacee, tranchilizante minore).

Tratament: psihoterapie plus medicație
În tratarea acestei afecțiuni, dr. Ion Ieremia precizează că psihoterapia (identificarea și stoparea atacurilor de panică prin tehnici de relaxare și respirație), singură sau, în cazurile mai complicate, combinată cu medicația corectă, administrată de un specialist, nu după… ureche, își vor dovedi eficiența.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4638 secunde