Atenție la ochelarii de soare pe care îi cumpărați!

1308
Atenție la ochelarii de soare pe care îi cumpărați! - ochelarisoare-1337095874.jpg

Expunerea la soare fără niciun fel de protecție poate avea consecințe grave nu numai asupra pielii, ci și asupra ochilor. De aceea, este important să știm cum să alegem ochelarii de soare care ne protejează cu adevărat de radiațiile puternice.

Soarele emite radiații ultraviolete pe tot parcursul anului, însă vara acestea sunt chiar de trei ori mai puternice decât în anotimpul rece. Persoanele care lucrează în aer liber, cele care au ochii deschiși la culoare sau cele care iau medicamente fotosensibilizatoare sunt cele mai afectate de razele ultraviolete provenite de la soare. Cu toate acestea, medicii recomandă tuturor să poarte o pereche de ochelari de soare pentru a nu se confrunta, mai târziu, cu diverse afecțiuni oculare.

La ce riscuri ne expunem fără ochelarii potriviți
Radiațiile solare cu cel mai dăunător efect asupra vederii sunt razele ultraviolete. Expunerea la radiațiile UV, în special cele reflectate în nisip, poate produce arsuri la nivelul ochiului. Acestea se manifestă prin nevoia de a clipi excesiv, senzația de nisip în ochi, lăcrimarea, dificultatea de a tolera lumina puternică și inflamarea ochilor.
Dr. Eliza Avram, medic primar oftalmolog în cadrul cabinetului Opti Plus din Constanța, ne-a explicat că un alt risc al expunerii la soare fără o protecție adecvată a ochilor este cheratita fotocromică.
"Este vorba despre o inflamație a corneei care poate duce la suprainfectarea ochiului. Simptomele caracteristice sunt usturimile, pruritul și mâncărimile", a spus dr. Avram.
Potrivit medicului oftalmolog, cei care nu își protejează ochii de soare riscă să sufere tulburări maculare la nivelul celulelor fotocromatice din interiorul ochiului. "Radiațiile solare pot distruge pigmentul retinian, ceea ce afectează claritatea vederii, iar pacientul începe să vadă lucrurile în ceață. Un alt efect negativ al expunerii solare este alterarea vitrosului, adică lichidul transparent din interiorul globului ocular", ne-a informat oftalmologul.
Specialiștii ne sfătuiesc să achiziționăm ochelari de soare numai din locuri avizate.
"Cel mai bine ar fi să nu luăm orice fel de ochelari de la comercianții din piețe sau din stradă. Majoritatea ochelarilor de soare vânduți în acest mod sunt, mai mult ca sigur, contrafăcuți și nu asigură protecția necesară de care au nevoie ochii", a spus dr. Eliza Avram.
Cât despre gradul de protecție pe care ar trebui să îl aibă ochelarii de soare, medicul oftalmolog a menționat că cele mai eficiente sunt lentilele cu protecție UV100.
"Ochelarii de soare ar trebui să aibă protecție de sută la sută împotriva radiațiilor ultraviolete. Ce este sub 80 - 90 la sută UV nu poți avea garanția că protejează cu adevărat", a mai spus dr. Avram.

Cât de mult contează culoarea lentilelor
Cele mai folosite lentile pentru ochelarii de soare sunt cele de culoare maro, deoarece sunt mai odihnitoare pentru ochi, a adăugat medicul. Dr. Eliza Avram a vorbit și despre tipul de ochelari pe care ar trebui să îl poarte persoanele care au deja probleme cu vederea.
"Purtătorii de ochelari de vedere ar trebui să își achiziționeze ochelari cu lentile heliomate, care se închid la culoare la soare și se deschid în interior. De asemenea, cei care își doresc pot purta și ochelari de soare cu dioptrie, care se eliberează pe bază de rețetă de către specialiști", a afirmat dr. Avram.
Chiar dacă lentilele de culoare mai închisă sunt recomandate la plajă, persoanele care suferă de glaucom nu ar trebui să poarte deloc ochelari de soare foarte închiși la culoare.
"La întuneric, glaucomul se dilată foarte tare și produce închiderea unghiului cornean. Acest lucru poate duce chiar până la un atac de glaucom", a amintit medicul.

Copiii, cei mai vulnerabili în fața ultravioletelor
Medicii ne avertizează că micuții care se joacă afară, în zilele însorite, riscă să aibă probleme grave de vedere dacă nu poartă ochelari de soare. Părinții trebuie să se asigure că ochelarii copiilor sunt cei potriviți și le oferă protecția de care au nevoie.
"Părinții nu își dau seama de riscuri, dar copiii trebuie neapărat protejați de soare deoarece sunt foarte vulnerabili. Micuții nu știu să se apere singuri, se uită direct în soare și riscă să sufere arsuri și tulburări de vedere. La copii, lentila cu care vede ochiul - cristalinul - este foarte transparentă, iar razele ultraviolete pătrund mult prea ușor în interior", a explicat dr. Eliza Avram.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5502 secunde