"Atenție. Urmează temperaturi extrem de scăzute. Ghid de supraviețuire: ce să faci pe stradă, în casă și în mașină"

565
1

Articole recomandate

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, medicul Tudor Ciuhodaru ne învață cum să trecem cu bine peste gerul năprasnic din această perioadă:


"Atenție. Urmează temperaturi extrem de scăzute. Ghid de supraviețuire: ce să faci pe stradă, în casă și în masină. Hipotermia e un ucigaș tăcut.

15 măsuri recomandate:

În spații deschise::

1. Alegeți haine groase, rezistente la umezeală, care să va asigure protecția capului, feței și a mâinilor pentru a evita pierderile de caldură și încălțăminte lejeră care să nu împiedice circulația la nivelul membrelor.

2. Evitați deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute. Pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic crește cu 2%.

3. Evitați expunerea prelungită la frig. Alternați expunerea cu repausul în spații încălzite precum instituții publice, magazinele, stațiile de benzină, gări.

4. Evitați imobilizarea prelungită. Consumați lichide calde.

5. Nu vă deplasați singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta și de a rămâne izolat în frig.

În mașină. Dacă sunteți sofer și plecați la drum lung:

1. Nu uitați să aveti lichide pentru 24 de ore, alimente precum și medicația cronică.

2. Este bine să aveți în mașină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.

3. Și în aceste cazuri e bine sa evitați imobilizarea prelungită și să asigurati măcar o activitatea fizica minimală.

4. NU plecați la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorin[ un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în mașină pentru cel puțin o zi.

5. NU părăsiți mașina dacă este viscol și nu puteti preciza distanța pâna la adăpost deoarece vă puteți rătaci iar hipotermia se instaleaza mult mai repede în condiții de vânt și umezeală.

În spații închise (locuință, loc de muncă):

1. Mentineți o temperatură de minim 21 de grade (expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, în condiții de repaus și îmbracăminte inadecvată poate provoca hipotermie)

2. Alimentați-vă corespunzător și evitați consumul de alcool sau excesul de sedative.

3. Verificați starea vârstnicilor prin vizite periodice sau dați-le măcar un telefon.

4. Verificați periodic funcționarea sursei de încălzire (centrală de apartament, reșou, sobă).

5. Nu vă încălziți la aragaz și nu lăsați nesupraveghete sursele de încălzire (sobele) pe durata nopții.

Rețineți:

1. Hipotermia e un ucigaș tăcut.

2. Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool.

3. NU lăsați copiii singuri în mașină.

4. Semne de alarmă. Pacienții prezinta frisoane, piele rece, palidă, parestezii(amorțeli) la nivelul membrelor, tulburări de echilibru și de vorbire, bradilalie, bradipsihie, somnolență asociate unor respiratii superficiale și cu frecvență joasă, bradicardie, puls imperceptibil urmate de confuzie, halucinații și comă. Pacientii se pot răni cu usurinta datorită tulburărilor de echilibru iar în funcție de severitatea lezională și a hipotermiei pot rămâne imobilizati la domiciliu sau se pot înregistra cazuri letale

5. Prim ajutor. Dacă descoperiți o persoană cu hipotermie:

a) asigurați protecția termică (spațiu închis, protejat de frig și vânt, încălzit) și asigurați încalzirea activă și pasivă prin îmbracăminte adecvată, consum de lichide calde dar nu alcool;

b) nu expuneți direct persoana la o sursă de caldură precum apa fierbinte, duș sau cadă. Datorita deficitului de sensibilitate se pot produce arsuri și pot aparea fenomenele de șoc.

c) hipotermia impune evaluare suplimentară și tratament de specialitate.

!!!Nu temporizați în aceste cazuri prezentarea la spital."

Comentează știrea

Cristian
25 februarie 2018
LUCRU LA DOMICILIU

Va oferim lucru pe internet: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: [email protected] sau accesati site-ul http://bit.ly/2vX6g35

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Februarie 2018
Stire din Social : VAL DE GER NĂPRASNIC PESTE ROMÂNIA!
Vineri, 23 Februarie 2018
Stire din Social : Cum va fi vremea astăzi, la Constanța
Pagina a fost generata in 0.3524 secunde