Ateroscleroza carotidiană este deseori asimptomatică

191
Ateroscleroza carotidiană este deseori asimptomatică - fondaterosclerozajpg2-1668007079.jpg

Articole de la același autor

Din păcate, la ora actuală, nu se cunosc cu exactitate cauzele care duc la apariția aterosclerozei carotidiene, dar se poate spune cu certitudine că există factori de risc care cresc şansele de a dezvolta boala. Înainte de toate, însă, trebuie să știți că aceasta este o afecţiune a vaselor de sânge numite carotide. Patologia apare atunci când se formează plăci ateromatoase care scad calibrul arterelor, reducând fluxul sanguin.

Partea proastă este că acest lucru poate avea consecinţe grave pe termen lung. Pe scurt, arterele carotide sunt două vase mari de sânge care se găsesc pe ambele părţi ale gâtului. Acestea sunt responsabile de irigarea creierului, transportând sânge bogat în oxigen şi substanţe nutritive. Potrivit dr. Adelina Sivriu, obstrucţia unei carotide reduce aportul de oxigen către ţesutul cerebral, ceea ce generează leziuni care pot fi fatale. Cauzele aterosclerozei carotidiene sunt diverse şi multe dintre ele sunt legate de stilul de viaţă. Deşi prevalenţa bolii este de aproximativ 3%, conform studiilor, există multe cazuri nediagnosticate. Din fericire, tratamentul este simplu şi nu necesită intervenţii majore. 


Mai mult decât atât, stadiile iniţiale ale aterosclerozei carotidiene sunt adesea asimptomatice. Apoi, brusc, apare un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu. Simptomele includ următoarele: amorţeală sau slăbiciune bruscă în orice parte a corpului, dificultate bruscă de a vorbi sau de a înţelege o conversaţie, tulburări vizuale neaşteptate şi inexplicabile, dureri de cap intense, ameţeli sau pierderea echilibrului. La acestea se adaugă dificultățile la înghiţire, leşinul sau coma, furnicăturile la nivelul braţelor sau al picioarelor, atacurile ischemice tranzitorii. Acestea din urmă prezintă aceleaşi simptome, dar dispar după câteva minute. Aceste accidente se caracterizează prin obstrucţia temporară a fluxului sanguin.
 

„În astfel de situaţii, oamenii trebuie să ştie că orice semn sau simptom care indică prezenţa unui atac ischemic tranzitoriu sau a unui accident vascular cerebral necesită îngrijire medicală de urgenţă. De asemenea, este recomandat să consultaţi un specialist dacă aveţi mulţi factori de risc. În plus, mergeţi la consult la fiecare şase luni pentru evaluarea stării generale de sănătate. În general, boala este cauzată de acumularea plăcii ateromatoase, care este alcătuită din mai multe substanţe, cum ar fi colesterolul, calciul, ţesutul fibros şi resturile celulare. 


De regulă, există un număr mare de factori de risc, precum tensiunea arterială crescută, consumul de tutun şi alcool, excesul de greutate şi obezitatea, diabetul zaharat, dar mai ales stilul de viaţă sedentar”, a explicat medicul. Fiind o boală multifactorială, cercetătorii caută frecvent noi factori de risc. De exemplu, un studiu recent a constatat că persoanele care sforăie au un risc de două ori mai mare de a dezvolta boala. În ceea ce priveşte diagnosticul, acesta este stabilit adesea întâmplător, atunci când se fac teste pentru alte patologii. De asemenea, ateroscleroza carotidiană poate fi detectată atunci când apare un tromb în creier. 


Medicul poate analiza apariţia simptomelor care sugerează un accident vascular cerebral. De asemenea, acesta pune diverse întrebări pentru a evalua abilităţile cognitive. Examenul fizic nu este concludent, deşi poate evidenţia un murmur în arterele carotide. Diagnosticul definitiv se stabileşte prin teste imagistice, precum ecografia, care permite evaluarea fluxului sanguin şi măsurarea presiunii din artere.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6423 secunde