Au apărut pe corp bubițe mici roz? Ați făcut varicelă!

359
Au apărut pe corp bubițe mici roz? Ați făcut varicelă! - varicela1-1565262829.jpg

Articole de la același autor

Nu ați avut până acum varicelă (vărsat de vânt)? În acest caz, stați departe de copiii sau adulții care suferă de așa ceva, pentru că puteți contacta boala la orice vârstă. Potrivit dr. Loredana Toma, medic de familie, varicela este o boală infecțioasă caracterizată, în unele cazuri, prin febră și erupții cutanate, cauzată de virusul Varicella Zoster, transmis prin tuse și strănut. La debut, pacientul simte o febră ușoară, are impresia că a răcit, acuză dureri în gât, urmând ca în scurt timp să apară erupția cutanată. 


"Pentru că este o boală deosebit de contagioasă, se transmite foarte ușor între membrii familiei și nu numai, prin particulele de aer, picăturile de secreții în aerul expirat sau prin contactul cu lichidul pustulelor. Indirect se poate transmite prin atingerea articolelor de îmbrăcăminte ale unei persoane infectate cu varicelă, articole care au luat contact cu lichidul eliberat prin spargerea maculelor de lichid. De regulă, varicela apare mai ales în cazul copiilor cu vârsta de până în zece ani, dar boala poate fi întâlnită și la adulți. La început, boala debutează cu simptome de răceală, iar la o zi sau două îi apar pe piele niște pete. La început apar ca niște aglomerări plane roz sau roșiatice pe față, scalp, piept, burtă și spate", a explicat medicul.
Ulterior, petele se transformă în pustule cu lichid, fiind foarte asemănătoare coșurilor sau înțepăturilor de insecte, provocând mâncărimi puternice. Aceste bubițe se vor sparge și vor forma o crustă gălbuie la suprafața pielii, apoi apar pete noi pentru trei-patru zile de la spargerea primei serii de bubițe. Între timp, mai pot apărea dureri de mușchi și articulații, dar și dureri de cap.


Copiii pot avea febră ușoară, se vor simți moleșiți și cu durere de cap, deși unii dintre ei nu acuză nici un disconfort. Mai rău este că unii dintre ei au bube în gură sau pe organele genitale.


Perioada contagioasă a varicelei este de două zile înainte de apariția bubelor și până la spargerea tuturor pustulelor, adică o săptămână mai târziu. Varicela este deosebit de contagioasă și este recomandabil ca persoana afectată să fie ținută acasă și izolată cel puțin două săptămâni. "În ceea ce privește perioada de incubație a acestui virus, aceasta variază între 11 și 24 de zile. Partea bună a lucrurilor este că, odată făcută boala, copilul capătă imunitate la virus pentru întreaga viață. Totuși, este recomandabil să chemați medicul pentru orice erupție la suprafața pielii, mai ales dacă cel mic are febră, dureri de cap și disconfort. Acesta va confirma diagnosticul observând aglomerările de culoare roz, pustule cu lichid și crusta gălbuie", a completat specialistul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9246 secunde