AVERTISMENT: DIVORȚUL, MAI NOCIV PENTRU COPII DECÂT MOARTEA UNUIA DINTRE PĂRINȚI

780
AVERTISMENT: DIVORȚUL, MAI NOCIV PENTRU COPII DECÂT MOARTEA UNUIA DINTRE PĂRINȚI - 1-1473745708.jpg

Articole recomandate

Copiii care au părinți divorțați au rezultate mai slabe la școală, comparativ cu elevii care vin din familii intacte, avertizează sociologii

O primă cauză a acestei probleme este relevată de un studiu recent al Universității din Oslo, Norvegia, care arată că tinerii care pierd un părinte (de obicei, tatăl) prin divorț își pierd, de obicei, și ambiția de a performa la școală.

Fiecare dintre părinții biologici este o resursă importantă de suport emoțional, asistență practică, informație și ghidare. Dar când părinții se despart prin divorț, copiii pierd aceste resurse necesare.

Divorțul îi privează pe copii de oportunitatea de a avea un model masculin, pentru că, de obicei, tatăl părăsește locuința.

Datele din studiile socilogilor dau o dovadă clară că divorțul părinților scade dorința de a învăța. Printre tinerii intervievați în studiul prospectiv, care au experimentat divorțul părinților la vârste mai mari erau de două ori mai predispuși să abandoneze planul de a urma o facultate, decât colegii lor. 


Chiar dacă aceste date vin din Norvegia, cercetătorii au găsit o legătură cu un studiu de amploare din 2007 efectuat în Canada, în care era implicat un mare număr de adolescenți canadieni.

Rezultatul era că adolescenții din familii monoparentale aveau ambiții academice mai mici, decât cei care locuiau cu ambii părinți.

De asemenea, cercetătorii au mai constatat că familiile monoparentale rezultate în urma divorțului au mai multe efecte negative asupra bunăstării copiilor, decât familiile monoparentale rezultate în urma morții unui părinte. Ei au observat că în majoritatea cazurilor copiii care trăiesc doar cu mama, rămasă singură în urma divorțului, au un nivel educațional semnificativ mai redus, decât cei care locuiesc cu mama singură, rămasă văduvă.


Comentând rezultatele acestor studii, editorii de la revista online The Family in America se întreabă retoric:

De ce sociologii caută, mai degrabă, soluții paliative, decât prevenție? Nu ar fi timpul să nu mai căutăm soluții de a reduce influența negativă a divorțului asupra copiilor, ci să încercăm să căutăm reforme care să prevină divorțul? Astfel de reforme – legale și culturale – ar ajuta cel mai mult și ar putea să asigure faptul că tinerii nu vor renunța la ambițiile educaționale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3735 secunde