Constănțenii care au nevoie de aparate pentru administrarea continuă de oxigen trebuie să fie cu mare băgare de seamă, spun reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța.
Închirierea aparatelor de oxigen prin intermediul Casei de Asigurări de Sănătate se desfășoară după depunerea documentației necesare, asiguratul urmând să primească ulterior depunerii dosarului decizia de aprobare, în baza căreia se va adresa unui furnizor evaluat. Altfel, riscă să fie buni de plată către firmele respective.
Bolnavii, între "ciocan și nicovală"
Pentru că majoritatea pacienților care au nevoie de aparate pentru administrarea continuă de oxigen sunt disperați să primească în cel mai scurt timp tratamentul vital, cad victime firmelor care asigură aceste aparate și care le "bagă pe gât" fără să aștepte ca dosarul bolnavilor să fie acceptat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
"Bolnavii care au nevoie de astfel de aparate sunt într-o situație foarte delicată, iar furnizorii care asigură aparatura profită efectiv de pe urma suferinței lor și le trimit acasă, de-a gata, aparatul. Asta înainte de a se finaliza dosarul și de a primi decizia care aprobă decontarea. Decizia de aprobare pentru închiriere, emisă de CAS, are termen de valabilitate și se va emite în momentul în care fondul aprobat cu această destinație permite decontarea dispozitivului medical. Ceea ce presupune că pacientul are de așteptat circa șapte zile până când i se aprobă cererea, iar furnizorul tocmai asta urmărește. Aceste zile nu intră în decontare și bolnavul ajunge să fie dat în judecată pentru a-și recupera banii. Tragem un semnal de alarmă pentru ca pacienții să citească cu mare atenție con-tractele de închiriere a acestor aparate, pentru a nu ajunge în această situație, chiar dacă sunt presați de starea medicală", a explicat președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, Dragoș Poteleanu.
Decontarea se face în limita fondurilor
În situația în care cererile pentru închirierea aparatului de administrare de oxigen conduc la depășirea fondului lunar aprobat, se întocmesc liste de prioritate. Criteriile de prioritate țin cont de data înregistrării cererilor și de nivelul de urgență, stabilite de serviciul medical al Casei de Asigurări de Sănătate.Pe toată perioada de închiriere a dispozitivului medical, furnizorul, care rămâne proprietarul dispozitivului medical, va monitoriza utilizarea acestuia, având obligația ca, în cazul recuperării dispozitivului medical după încetarea perioadei de închiriere, să anunțe în termen de 15 zile lucrătoare instituția Casei.
"Casa de Asigurări de Sănătate decontează parțial suma de închiriere a aparatului de oxigen, proporțional din luna respectivă și nu răspunde de demersurile efectuate de asigurat până la depunerea dosarului pentru închiriere, respectiv până la obținerea deciziei de aprobare. De aceea, rugăm asigurații care au primit decizie de aprobare pentru închirierea aparatului de administrare oxigen, să anunțe în timp util Casa de Asigurări de Sănătate despre cererea de reziliere a contractului cu furnizorul de la care au închiriat aparatul de oxigen", completează președintele instituției.