Concurs Bisfenolul A afectează concentrația și calitatea spermei

429

Articole recomandate

Bisfenolul A, incriminat deja pentru creșterea riscului unei disfuncții sexuale masculine și perturbarea dezvoltării cerebrale a fetusului și noului-născut, ar reduce drastic concentrația și calitatea spermei, se arată într-un studiu publicat de cotidianul belgian Le Soir.
Bisfenolul A este un compus chimic ce contribuie la diluarea rășinii de poliester, care devine astfel lichidă și se poate lamina ușor. De aceea, este prezent în multe recipiente de alimente și băuturi - printre care biberoanele - și în rășinile folosite în stomatologie.
Studiul s-a desfășurat timp de cinci ani pe 514 muncitori din uzine din China. Autorii lui au constatat că cei care aveau concentrații mai mari de bisfenol A în urină prezentau un risc mai mare să aibă o spermă de proastă calitate.
"Față de bărbații la care nu s-au găsit urme de bisfenol în urină, cei care aveau cele mai mari concentrații prezentau un risc de trei ori mai mare să aibă o spermă de concentrație scăzută", arată dr De-Kun Li, epidemiolog la "Kaiser Permanante" (consorțiu american privat de îngrijiri și asigurări medicale), principalul autor al studiului care apare în revista "Fertility and Sterility".
Este primul studiu desfășurat pe oameni pentru evaluarea legăturii între calitatea spermei și bisfenolul A. Cercetările efectuate pe animale puseseră deja în evidență efectele nefaste ale acestei substanțe asupra sistemului de reproducere la șoareci și șobolani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 01 Noiembrie 2010
Stire din Sănătate : Bolile care îi omoară pe români
Pagina a fost generata in 2.6501 secunde