Boala care ucide în somn "preferă" obezii

982
Sindromul apneei de somn este o afecțiune tot mai des diagnosticată în ultima perioadă. Potrivit dr. Vera Eniko Pall, medic pneumolog în cadrul cabinetului "Verasante", boala apare mai des în rândul persoanelor supraponderale.
"Obezitatea este însoțită, de obicei, de reducerea capacității pulmonare în starea de veghe și contribuie la scăderea capacității de efort. Noaptea, când musculatura se relaxează, problemele de respirație se accentuează. Relaxarea musculaturii faringiene duce la îngustarea tractului aerian, până la obstruarea completă, preț de câteva secunde, în mod reperat", a explicat medicul, referitor la desele opriri ale respirației, din timpul somnului, caracteristice afecțiunii. De altfel, la un moment dat pacientul poate chiar să moară, există cazuri când bolnavilor li s-a oprit brusc respirația, fără a-și mai reveni.
Urmare a opririlor respirației, oxigenarea organismului nu se mai face corespunzător, iar bolnavul nu se mai odinește cum trebuie. Mai mult, ca într-un cerc vicios, apneea de somn contribuie la creșterea sedentarismului și la luarea în greutate. "Tratarea apneei de somn și schimbarea stilului de viață modifică în bine starea acestor pacienți", a completat dr. Vera Eniko Pall.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 09 Noiembrie 2010
Stire din Sănătate : Micul dejun ne salvează viața
Pagina a fost generata in 0.1864 secunde