Boala care ucide în somn poate fi tratată la Constanța

3440
Boala care ucide în somn poate fi tratată la Constanța - ce9ef514fb19e2de83fce2499c4ed8e3.jpg
Foarte mulți oameni sforăie. Puțini știu însă că sforăitul, dacă este zgomotos și însoțit de oprirea respirației, este simptomul unei boli ce poate ucide în somn. La Constanța, afecțiunea poate fi depistată și tratată în cadrul Laboratorului de Somnologie de la Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare.

Sindromul apneei în somn este o boală frecventă, dar mai rar diagnosticată. Bolnavii pot fi recunoscuți ușor, căci sforăie zgomotos și au reprize în care li se oprește respirația, preț de câteva secunde. Nu reușesc să se odihnească bine în timpul nopții, motiv pentru care sunt mai mereu obosiți și somnolenți, au dureri de cap și nu se pot concentra. Mai mult, se poate întâmpla să adoarmă în timpul activităților cotidiene.
Potrivit dr. Elena Danteș, director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare, simptomele unui bolnav de sindromul apneei în somn sunt observate, de regulă, de partenerii de viață, astfel că aceștia ar trebui să fie cei care să tragă semnalul de alarmă.

Bolnavii mor în somn
Boala nu trebuie ignorată, căci, dacă nu este tratată, poate pune în pericol viața. Potrivit medicului pneumolog, din cauza deselor opriri ale respirației, afectează sistemul cardiovascular, astfel că pot apărea complicații precum infarct miocardic, accidente cardiovasculare, hipertensiune etc. De altfel, despre acești bolnavi se tot aude că "au murit în somn", deși, în cele mai multe cazuri, nici nu se știa că erau suferinzi.

Terapie contra-cost, la Palazu Mare
Apneea în somn poate fi diagnosticată și în județul nostru, în Laboratorul de somnologie care funcționează, de un an de zile, în Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare. Depistarea și prima noapte de tratament sunt însă contra-cost, căci tratamentul nu este decontat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Astfel, pacienții trebuie să scoată din buzunar 100 de lei pentru serviciile medicale primite în spital.
Bolnavii trebuie să petreacă două nopți în spital. Ei sunt cazați într-un salon special, pentru a putea dormi liniștiți; sunt conectați la un polisomnograf, pentru a fi monitorizați. Medicii urmăresc saturația de oxigen în sânge, frecvența respirației, sforăitul etc, după care analizează datele. Cea de-a doua noapte, a arătat dr. Danteș, este pentru începerea tratamentului, dacă este cazul. Bolnavului i se pune o mască de respirație, conectată la un aparat, cu ajutorul căreia căile respiratorii sunt ținute deschise.
După cele două nopți petrecute în spital, tratamentul trebuie urmat la domiciliu, în cele mai multe cazuri pentru tot restul vieții. Terapia constă în purtarea măștii de respirație, noapte de noapte, astfel încât să nu mai intervină reprizele de oprire a respirației. Masca trebuie fie cumpărată (prețul variază între 100 și 300 de euro), iar aparatul la care se conectează poate fi închiriat pentru 200 de lei pe lună sau cumpărat pentru 2.500 de euro.

150 de constănțeni diagnosticați
Până în prezent, în laboratorul constănțean au fost diagnosticate cu apnee în somn 150 de persoane. Doar jumătate dintre ele au urmat însă tratament la domiciliu. Unii pentru că nu au avut posibilitățile financiare să achiziționeze masca de respirație, dar cei mai mulți pentru că nu au putut să doarmă cu aceasta pe față. "Majoritatea au avut probleme să se obișnuiască cu masca, cu fluxul de aer constant. Trebuie să înțeleagă însă că prin folosirea măștii nu mai există riscul de infarct sau de accident vascular cerebral. Până la urmă, ține de obișnuință. Acești pacienți nu dorm bine, nu se odihnesc. Am avut bolnavi care au fost impresionați cât de bine au dormit în noaptea petrecută la spital", a declarat dr. Elena Danteș.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 13 Noiembrie 2010
Stire din Diverse : Fără vizite nocturne în patul părinților
Pagina a fost generata in 0.9749 secunde