Somnolența bebelușilor, motiv de îngrijorare doar dacă este însoțită de lipsa poftei de mâncare

33047
2
Somnolența bebelușilor, motiv de îngrijorare doar dacă este însoțită de lipsa poftei de mâncare - 45050a298f1b880fcadb9085073c6b3f.jpg
Somnul este esențial în dezvoltarea armonioasă a fizicului și psihicului sugarilor. În primele luni de viață, micuții pot dormi și până la 23 de ore pe zi, fapt ce nu ar trebui să-i îngrijoreze pe părinți. Pediatrii atrag atenția însă că somnolența însoțită de alterarea stării de sănătate impune consultarea unui specialist.

Dr. Corneliu Neagoe, medic primar pediatru, ne-a declarat că sugarii dorm, în medie, între 14 și 23 de ore pe zi, dar "unii se trezesc la intervale de două, trei ore, alții la fiecare patru ore". Astfel, în prima săptămână de viață, nou-născuții dorm între 22 - 23 de ore pe zi, apoi, până la o lună, între 18 - 20 de ore. Spre vârsta de trei luni, perioada de somn se reduce la 15 - 18 ore pe zi, pentru a scădea la 14 ore pe zi spre vârsta de șase luni. Deja, la un an de la venirea pe lume, un copil doarme aproximativ 12 ore în timpul nopții și câte două - patru ore peste zi. De altfel, somnul este important pentru dezvoltarea sugarului: în timpul somnului este secretat hormonul de creștere, hormonul somatotrop, iar creierul își aranjează și memorează toate senzațiile pe care le-a dobândit în perioada de trezie.

Condiții propice pentru un somn liniștit
Ciclurile de somn ale micuților depind, a atras atenția medicul, de cât de bine sunt hrăniți și de condițiile din mediul înconjurător. "Un copil care mănâncă bine va dormi mai mult, între patru și cinci ore. De asemenea, contează ca în cameră să nu fie prea cald, pentru că nu se mai poate odihni. Temperatura trebuie să fie sub 22 de grade Celsius", ne-a spus dr. Neagoe.
Părinții îngrijorați că micuțul se trezește la intervale scurte de timp trebuie să țină cont de faptul că, până la șase luni, bebelușii alternează ciclurile de somn liniștit și agitat. Sugarii fie dorm profund, fie își mișcă piciorușele și mănuțele și au respirația neregulată și se trezesc la cel mai mic zgomot, agi-tați și plângăcioși. Din acest motiv, a arătat medicul, trebuie asigurate condițiile propice: aerisirea camerei copilului și eliminarea factorilor disturbatori, precum lumina puternică și zgomotelor. Deși, în numeroase cazuri, s-a dovedit că sugarii adorm mai repede pe ritmurile melodiilor lente.
Amenajarea pătuțului poate contribui, de asemenea, la somnul liniștit al copiilor. Sugarii pot fi așezați, după ce au fost hrăniți, cu burtica pe o păturică încălzită în prealabil sau în cea în care au fost ținuți înveliți în timpul suptului. Păturica este rulată apoi ca un cuib în jurul micuțului, procedeul fiind menit să le ofere bebelușilor senzația de protecție.
În timpul somnului, sugarii trebuie așezați pe o suprafață nu foarte moale, pentru a nu exista riscul deformării coloanei vertebrale.

Semnele care trebuie să îngrijoreze
De asemenea, părinții nu trebuie să se panicheze dacă sugarii par să doarmă prea mult, dr. Neagoe spunând că este un fapt normal.
Ridică însă semne de întrebare și impune consultarea imediată a unui specialist extremele, precum agitația continuă a copilului sau starea de somnolență, însoțite de alterarea sănătății. "Somnolența însoțită de poftă de mâncare este un semn bun. Însă dacă sugarul este somnolent, dar nici nu are poftă de mâncare și mai are și vărsături, trebuie consultat de medic. De asemenea, dacă este mai mereu adormit, neatent, nu ia în greutate, se impune vizita la medicul pediatru. Sugarii cu probleme trebuie supravegheați îndeaproape, căci în primele trei, patru luni de viață, diagnosticul este dificil de pus și numai prin compararea bolilor", a afirmat medicul pediatru.

Comentează știrea

carmen
9 mai 2014
stari de somnolenta la bebelusii de 9 luni

buna am un baetel de 9 luni si de curand iau dat dintisorii de jos si acum o saptamana iau aparut si cei de sus si are stari de somnolenta si nu prea are pofta de mancare in schimb bea foarte mult ceiut si apa.am fost la medicul de familie cu el si nu mia spus nimic nu mia spus ce sa fac si cum sa procedez.ce ar trebui sa fac si ce ma sftuiti sa fac?

Lorena
2 iunie 2014
Stare de somnolenta

Buna. Fetita mea de 1 an si cateva zile se comporta ciudat in sensul ca sta foarte cuminte in patutul ei, uneori nu aud deloc galagie si am impresia ca doarme dar de fapt sta intinsa cu suzeta in gura si cu paturica in mana, adoarme la intervale mai mici decat de obicei si are mereu starea asta de parca ar fi trista. Nu cred ca e bolnava, febra nu are, pofta de mancare nu a avut niciodata decat daca ii dai ce ii place si e foarte pretentioasa. Nu era deloc genul care sa stea singura, mereu vroia atentie. Oare sa merg la medic?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3499 secunde