Boala ficatului gras, o afecțiune ce inspiră frică și e bântuită de mituri

229
Boala ficatului gras, o afecțiune ce inspiră frică și e bântuită de mituri - ficatuluigras-1574411914.jpg

Articole recomandate

Boala ficatului gras, cunoscută și sub numele de steatoză hepatică, este o afecțiune caracterizată prin acumularea de grăsime în exces în ficat. De multe ori, simptomele sunt ușor de ignorat sau nu se manifestă deloc. Ocazional, pacientul diagnosticat cu steatoză poate resimți oboseală sau durere în partea dreaptă a abdomenului. Mulți oameni sunt dezinformați cu privire la boala ficatului gras sau încă mai cred miturile din popor legate de această afecțiune, informează doc.ro.

Ficatul gras apare doar la alcoolici

Greșit! Indiferent dacă consumi sau nu alcool, tot ai șanse să dezvolți afecțiunea numită ficat gras non-alcoolic. Cei care consumă alcool au într-adevăr șanse mai mari de a dezvolta steatoză hepatică, dacă depășesc doza zilnică recomandată. Specialiștii consideră că două pahare de vin (a câte 125 ml fiecare) pe zi reprezintă o limită sigură, în total nu mai mult de 14 pahare pe săptămână. În alte concentrații de alcool, această limită se traduce prin jumătate de halbă de bere sau un singur pahar de lichior sau alcool tare.

Ficatul gras nu este o afecțiune gravă

Ficatul gras, după cum sugerează și numele, este caracterizat prin acumularea de grăsime în ficat, peste 5% din mărimea totală a organului. Multe persoane cu ficat gras nici nu știu că au afecțiunea, întrucât simptomele sunt subtile sau nu se manifestă deloc. Dar, dacă rămâne netratat, ficatul gras poate duce la consecințe serioase.

Boala ficatului gras nu se poate trata

Din contră, steatoza hepatică, atât cea alcoolică, cât și cea non-alcoolică, este complet reversibilă. Deși nu există tratament medicamentos specific pentru boala ficatului gras, anumite suplimente alimentare și un stil de viață sănătos pot aduce beneficii semnificative.

Dieta echilibrată, lipsită de zahăr și grăsimi saturate, va asigura reluarea funcțiilor ficatului. Încorporează mai multe fructe și legume proaspete în dietă, dar și surse de grăsimi sănătoase precum Omega 3 (care se regăsește în peștele gras, nuci și semințe). Sportul este, de asemenea, important, întrucât va consuma din rezervele de lipide de pe ficat pentru a asigura energie mușchilor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5238 secunde