Boli care pot declanșa fibroza pulmonară

373
Boli care pot declanșa fibroza pulmonară - fibroza-1624026882.jpg

Articole de la același autor

În termeni largi, fibroza reprezintă termenul medical care descrie cicatricile, și, desigur, fibroza pulmonară face referire la cicatrizarea țesuturilor pulmonare. Această afecțiune poate fi provocată de mai multe afecțiuni, inclusiv procese inflamatorii cronice, infecții, interacțiunea cu diverși agenți de mediu sau expunerea la radiații ionizante (radioterapia, de exemplu). Acestora li se adaugă bolile cronice, cum este lupusul eritematos sistemic, poliartrita reumatoidă, anumite medicamente.

Fibroza pulmonară poate fi un efect secundar al unei alte afecțiuni, numită afecțiune pulmonară interstițială. Aici pot fi amintite bolile autoimune, infecțiile virale și rănile de dimensiuni microscopice ale plămânilor.

Medicii spun că mai există și forma de fibroză pulmonară idiopatică, fără o cauză cunoscută. Din afecțiunile care pot cauza o fibroză pulmonară fac parte: artrita reumatoidă, sclerodermatoza, sarcoidoza, granulomatoza Wegener, infecții, anumite medicamente. Alte cauze ale bolii mai pot fi considerate fumatul și radiațiile X la nivelul toracelui.

Cele mai importante simptome ale fibrozei pulmonare sunt reprezentate de: dificultate la respirație, tuse seacă pe o perioadă lungă de timp, fatigabilitate și slăbiciune, disconfort la nivelul toracelui, inapetență (lipsa poftei de mâncare) și scădere semnificativă în greutate. În fibroza pulmonară, forma necomplicată, simptomele evoluează progresiv, dar există și cazuri în care se instalează foarte rapid, în câteva luni sau chiar săptămâni. (M.Ș.)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7985 secunde