Boli grave transmise de căpușe

810
Boli grave transmise de căpușe - d64d22972024ef8ce1c16e28b18ebf69.jpg
Cu greu găsești, seara, o bancă neocupată în parcurile din Constanța, iar în fața blocurilor pot fi observați locatarii care încearcă să se răcorească - acesta este efectul temperaturilor ridicate înregistrate în ultimele zile. Aveți grijă, vă sfătuiesc medicii, întrucât este sezonul căpușelor, insecte care trăiesc în iarbă sau în blana câinilor vagabonzi. Se impune să fiți precauți, căci mușcătura unei căpușe vă poate transmite afecțiuni precum febra butonoasă (sau febra pătată, cum mai este denumită), boala Lyme sau tularemie.
Căpușele sunt insecte parazitare care se găsesc pe pielea sau în blana mamiferelor, pe pielea păsărilor și pot sta atașate de gazdă și câteva zile, dacă nu sunt îndepărtate. Mușcăturile lor nu sunt dureroase și de aceea prezența lor nu este simțită.
Aceste insecte trebuie îndepărtate imediat ce sunt descoperite, dar cu grijă, pentru a preveni transmiterea bolilor enumerate mai sus (nu toate căpușele transmit afecțiunile, numai cele care conțin agenții patogeni). Medicii infecționiști recomandă folosirea mănușilor chirurgicale în momentul îndepărtării insectelor - chiar dacă nu v-a mușcat, microbul poate trece prin tăieturile de la nivelul pielii, atunci când este omorâtă insecta. De asemenea, infectarea poate avea loc și la nivelul ochilor, dacă după ce ați pus mâna pe căpușă, vă frecați la ochi. După ce ați îndepărtat-o, dezinfectați zona.
La locul mușcăturii este posibil să apară o reacție alergică, o inflamație a pielii, însoțită de cefalee, greață, vărsături sau febră. Simptomele pot debuta din prima zi sau după câteva zile.

Febra butonoasă
Primul simptom al infectării cu febra butonoasă este apariția unei pete negre, la locul mușcăturii. Alte simptome sunt febra, care persistă câteva zile, erupții pe piele, frisoane și o stare generală de sănătate alterată. Medicul infecționist trebuie consultat de la primele simptome de boală. Boala se vindecă într-o săptămână, dacă este tratată corespunzător. În caz contrar, se poate ajunge inclusiv la deces.

Boala Lyme
Singurul semn care evidențiază prezența bolii Lyme este o erupție cutanată, o leziune inelară roșie apărută la locul mușcăturii la aproximativ cinci ore (este asemănătoare "semnului de tras la țintă", spun medicii), care se mărește de la o zi la alta. Chiar și în lipsa unui tratament, aceste simptome inițial dispar de la sine în câteva săptămâni, dar mai târziu starea victimei se agravează: apare paralizia nervului facial, ce cauzează asimetria mușchilor faciali, dureri de cap, febră, meningita, inflamația nervilor (cauzează amețeli și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor), tulburări de ritm cardiac. Boala Lyme afectează inima, mușchii, articulațiile și sistemul nervos. Pentru că simptomele sunt caracteristice și altor afecțiuni, este bine să informați medicul de mușcătura de căpușă. În stadiile incipiente, afecțiunea este tratată cu antibiotice precum penicilina sau eritromicina, iar în stadiile avansate cu antibiotice administrate intravenos.

Tularemia
Boală infecțioasă cauzată de inocularea bacilului Gram negativ, tularemia este transmisă de la rozătoare și în special de la iepurele sălbatic. Incubația este silențioasă și durează patru zile, după care pacientul resimte dureri de cap, febră și frisoane. Apoi, la locul de inoculare apare un șancru, urmat de o inflamație a ganglionilor limfatici. În absența tratamentului, febra persistă câteva săptămâni. Dacă este tratată, boala se vindecă în zece zile. Potrivit medicilor, există un vaccin împotriva tularemiei, recomandat persoanelor expuse contaminării, respectiv vânătorilor, bucătarilor, tăbăcarilor sau vânzătorilor de vânat.

Babesioza
Babesioza este o altă boală parazitară transmisă prin intermediul căpușelor. Afecțiunea este caracterizată de infestarea globulelor roșii de babesoide - protozoare care parazitează omul și animalele. Denumirea bolii derivă din numele savantului Victor Babeș.
Boala este însoțită de febră, astenie, transpirații și dureri musculare. Tratamentul constă în transfuzii de sânge și antibiotice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.296 secunde