Un microb rezistent la antibiotice, originar din India, riscă să se răspândească în Europa

374
O enzimă care poate face orice bacterie rezistentă la antibiotice se răspândește în Europa, adusă de persoane care au făcut operații în India sau Pakistan, relatează Daily Mail.
Oamenii de știință avertizează că noua genă, numită New Delhi-Metallo-1(NDM-1), infectează bacteriile și le permite să devină rezistente la aproape toate tipurile de antibiotice. Deocamdată, enzima s-a fixat în special pe bacterii E.coli, cea mai comună cauză a infecțiilor urinare, dar și pe structuri ADN care pot fi copiate cu ușurință și transmise altor tipuri de bacterii. Această enzimă a fost descoperită la pacienții care au călătorit în Asia pentru a face operații estetice, tratamente de cancer și transplanturi și care s-au întors în Marea Britanie pentru îngrijiri.
Enzima poate trece ușor de la o bacterie la alta, iar experții se tem că va începe să infecteze bacterii mai periculoase, făcându-le rezistente la antibiotice. Printre bolile vizate se numără tuberculoza, boala Lyme și holera.
Potrivit cercetătorilor, bacteriile cu această enzimă par să circule deja pe scară largă în India, unde sistemul sanitar este mai puțin probabil să o identifice sau să aibă antibioticele adecvate pentru a trata pacienții. "Problema acestei enzime probabil că se va înrăutăți treptat în viitorul previzibil. Potențialul pentru o extindere internațională și ca NDM-1 să devină endemică este clar și înspăimântător", a subliniat profesorul David Livermore, de la Health Protection Agency.
O echipă de experți a detectat enzima în Marea Britanie, India, Pakistan și Bangladesh și cred că ar putea să fie mai răspândită decât se credea inițial. Gena a mai fost identificată în Australia, Canada, Olanda, Statele Unite și Suedia.
Autoritățile sanitare australiene au anunțat deja că trei cetățeni australieni, dintre care doi au venit din India, sunt infectați cu bacteria rezistentă la antibiotice. Potrivit publicației International Business Times, profesorul Peter Collignon, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Canberra, a declarat că unul dintre pacienți se află în statul Queensland, altul este în Sydney și un al treilea locuiește în capitală. Collignon a avertizat că niciun tratament cu anitbiotic nu poate fi eficient împotriva microbului. Singura măsură care poate fi luată este să prevenim ca infecția să ajungă în Australia, a spus medicul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 14 August 2010
Stire din Sănătate : Boli grave transmise de căpușe
Pagina a fost generata in 1.4629 secunde