Bolnavii cu hernie de disc pot face infiltrații periradiculare

1444
Bolnavii cu hernie de disc pot face infiltrații periradiculare - tratamenthernii1-1533023042.jpg
În ultimii ani, tot mai multe persoane au fost diagnosticate cu hernie de disc, iar principalii factori de risc sunt sedentarismul, fumatul și obezitatea. Nu există om care să nu se fi confruntat, măcar o dată în viață, cu un episod de durere de spate. Partea proastă este că, deseori, nici nu știm că suferim de această afecțiune, durerea fiind pusă pe seama unei poziții inconfortabile sau a unei zi proaste.


Această hernie de disc constă în deplasarea unor discuri ale coloanei vertebrale, care este formată dintr-o serie de oase care se numesc vertebre și sunt conectate printr-un disc intervertebral format, la rândul lui, dintr-o membrană fibroasă, rezistentă, la exterior și o zonă centrală moale și elastică în interior, în centrul discului.


Acest disc intervertebral, dacă este sănătos, funcționează ca un amortizor care, pe lângă rolul de a ține coloana dreaptă, într-o postură corectă, are și rolul de a o proteja de eventualele șocuri produse de alergatul rapid sau ridicarea greutăților. Astfel, atunci când discurile se deteriorează ca urmare a îmbătrânirii sau a accidentărilor, membrana fibroasă se rupe, presiunea generală asupra zonei centrale crește și astfel apare hernia de disc. 


Totuși, a declarat dr. Cristina Mădălina Deacu, radiolog, există soluții. "Radiologia intervențională are un rol major în managementul herniilor de disc simptomatice. Dacă tratamentul conservator, oral, nu își face efectul, se indică infiltrațiile periradiculare vertebrale ghidate CT. Acest ghidaj permite poziționarea corectă, cât mai apropiată de rădăcina nervoasă, care determină durerea, pentru administrarea medicației antiinflamatorii și analgezice, exact în locul vizat. Investigația durează, în medie, cinci minute, nu este dureroasă și nu necesită pregătire specială. Se recomandă o examinare IRM recentă și efectul terapeutic poate fi evaluat corespunzător după 4-6 infiltrații, la interval de câte șase săptămâni", a declarat medicul. Specialistul a precizat că nu orice hernie are indicație pentru infiltrațiile periradiculare, iar pentru stabilirea acesteia, este necesar consultul de specialitate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8536 secunde