Bolnavii de cancer români își cumpără medicamente din străinătate

423
Bolnavii de cancer români își cumpără medicamente din străinătate - morfina-1330435668.jpg
Bolnavii de cancer din România, plătitori de taxe și contributori la bugetul sistemului național de sănătate, au ajuns în situația de a-și asigura tratamentul recurgând la medicamente cumpărate din străinătate, pe propria cheltuială. Acest lucru îl susțin reprezentanții Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

În prezent, din farmaciile românești lipsește nu numai morfina, ci și alte produse indispensabile tratamentului persoanelor suferinde de cancer.

Federația susține că programul de oncologie este în continuare subfinanțat, iar în condițiile în care bugetul alocat rămâne insuficient, listele cu pacienți în așteptarea medicației care prelungește durata de viață cresc permanent, multora ajungându-le rândul la tratamente când, deja, este prea târziu.

Potrivit reprezentanților FABC, interzicerea de către CNAS a eliberării din farmaciile cu circuit deschis a medicației oncologice injectabile prescrise de medicii oncologi a condus la oprirea tratamentului pentru foarte mulți bolnavi din cauza bugetului insuficient alocat spitalelor, constituind încă o barieră în viața pacienților.

Federația susține că medicii, pe de altă parte, sunt puși în situația de a decide cine primește și nu tratament, fiind, totodată, amenințați de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate și de către casele județene cu imputarea valorii medicamentelor recomandate. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6837 secunde