Bolnavii de tuberculoză sunt puși la co-plată

160
Bolnavii de tuberculoză sunt puși la co-plată - tbc-1434557514.jpg

Articole de la același autor

Una dintre problemele majore de sănătate publică din România este tuberculoza. Anual, peste 1.000 de români mor din cauza tuber-culozei, cei mai expuși fiind cei care provin din zonele rurale, cei cu o situație economică precară și persoanele fără adăpost. România raportează aproximativ 13.000 de cazuri noi de tuberculoză în fiecare an.

O parte dintre provocările cu care pacienții și potențialii pacienți se confruntă sunt legate de lipsa testelor rapide pentru tuberculoza multidrog rezistentă (TB MDR) care să asigure un diagnostic corect și rapid, sau de spitalizarea îndelungată care ar putea fi înlocuită de tratamentul sub observație în ambulatoriu, care are implicații asupra vieții lor sociale mult mai mici față de momentul actual.

Sistemul sanitar nu deține suficient personal nou, format în domeniul tratării tuberculozei. Persoanele calificate din prezent devin vârstnice și nu sunt înlocuite, nu există epidemiologi special instruiți, capabili să realizeze sau să conducă activități importante de cercetare asupra tendințelor bolii sau să conducă investigații în focar. Din cauza numărului redus de laboratoare, volumul mare de muncă este o piedică în asigurarea calității diagnosticului.

Cu toate că diagnosticarea și tratarea tuberculozei sunt gratuite, medicamentele și testele de diagnostic auxiliare pot fi achiziționate doar printr-un sistem de co-plată, descurajând astfel persoanele care solicită asistență și care nu știu dacă suferă de tuberculoză. De asemenea, în cazul începerii tratamentului, medicamentele pentru gestionarea reacțiilor adverse sunt decontate de stat, însă devin responsabilitatea pacientului în faza ambulatorie de tratament. Prețul medicamentelor pentru tuberculoza sensibilă se ridică la 100 dolari pe caz, iar durata întregului tratament este de șase luni, adăugându-se alte opt luni, uneori chiar mai multe, la cazurile ce trebuie să reia tratamentul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6083 secunde