Bugetul Spitalului Județean în mâinile Casei de Sănătate

526
1
Bugetul Spitalului Județean în mâinile Casei  de Sănătate - spitaluljudetean32-1366209901.jpg

Articole de la același autor

Bugetul Spitalului Județean Constanța este în mâinile Casei de Asigurări de Sănătate, deși cu nici două săptămâni în urmă, secretarul de stat Raed Arafat declara la Constanța că fondurile pentru această instituție vor crește considerabil. Între timp, managementul spitalului își face calculele pentru lunile următoare.

Spitalul așteaptă negocierile cu CJAS

Managementul Spitalului Județean așteaptă negocierile cu CJAS prin care primește practic bugetul pentru tot anul 2013. Situația nu pare să rezolve nici pe departe problema medicamentelor și a cheltuielilor uriașe ale unității, spune conducerea, și asta pentru că suma nu se negociază în funcție de necesitățile spitalului, ci de bugetul alocat de la stat.

"Așteptăm ca săptămâna viitoare să vedem ce sumă vom primi. Situația stă însă în felul următor: e o finanțare minimă și una maximă pe care spitalul o poate primi, dar totul depinde de bugetul alocat de la Casa Națională. Anul trecut am primit minimul, și cred că deși anul acesta suma poate crește, ea nu va fi considerabilă", a declarat managerul spitalului, Dănuț Căpățână.

Bugetul va fi alocat pe caz rezolvat

Conducerea spitalului susține că deși în cadrul acestei instituții sunt rezolvate destul de multe cazuri complexe și grave, bugetul spitalului, așa cum a fost calculat de stat, acoperă doar 47.000 de cazuri și nu se reflectă în numărul real de bolnavi tratați.

"Se consideră că un spital ca aceasta nu poate să depășească 47.000 de pacienți anual, iar acest lucru face ca bugetul alocat să nu acopere de fapt numărul real de cazuri rezolvate la Constanța. Asta în condițiile în care, față de primul trimestru al anului trecut, adică perioada 1 ianuarie-1 aprilie avem cu 700 de pacienți mai mult", a completat managerul.

Acesta susține că tariful pe caz ponderat este la unele spitale de 1800 lei, iar la altele de 1400 lei , însă acesta ar trebui să fie unic și nu diferențiat.

Mai mult decât atât, managerul a explicat că indicele pentru cazurile complexe a rămas la aceeași valoare ca în 2011.

Din ce în ce mai mulți bolnavi ajung la spital

Din nefericire, datele statistice ale Spitalului Județean arată că din ce în ce mai mulți constănțeni ajung să fie internați, asta pentru că sistemul prespitalicesc, adică centrele de permanență la care se pot adresa bolnavii pentru situațiile neprevăzute nu mai primesc bani de la stat.

"Am constatat cu stupoare că centrele de permanență au fost scoase de la finanțare. Asta în condițiile în care, tot mai mulți oameni ajung la spital, iar costurile pentru spitalizare sunt cu mult mai mari față de cele prespitalicești. În UPU am avut 32.407 prezentări, din care aproximativ 8.500 au fost internate. Activitatea spitalului este în creștere continuă din păcate și asta pentru că oamenii nu au prea multe variante să se trateze.

Aceste centre de permanență au rămas în grija autorităților locale, iar aici vorbim și de centrele din localități. Până la 1 ianuarie, ele beneficiau de medicamente și materiale sanitare care puteau asigura urgențele. Nu a fost dată nicio explicație pentru această sistare de fonduri", a explicat managerul.

Numărul tot mai mare de pacienți se reflectă și pe secțiile care au avut în grijă de la 200 de pacienți pentru neurochirurgie, la 5.000 de pacienți pentru secția de chirurgie a spitalului. Din totalul pacienților, 1.161 au stat și la terapie intensivă, după cum a explicat directorul medical al instituției, dr. Cătălin Grasa.

Comentează știrea

maria
18 aprilie 2013
hotia din sanatate

astept cu nerabdare sa vad un manager de spital la inchisoare,nicidata banii de la buget,desi sumele sunt imense nu vor ajunge necesitatilor pana cand nu se pune capat hotiei! pacientii cumpara tot in spital,de la fese la mecicam,plus spaga zilnica pt asistente/infirmiere/portari, samd... bagati la puscarie 20-30 de halate albe,doar asa se face curat !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0951 secunde