Bunăvoința, mai vindecătoare decât voința în stările de depresie

2128
Bunăvoința, mai vindecătoare decât voința în stările de depresie - 5efb0f62e1610132b3e348846cb307f0.jpg
O persoană care suferă de depresie are adesea tendința de a spune "știu că ar trebui să am voința să depășesc momentul, dar…". Dr. Dan Ghenea, medic specialist psihiatrie în cadrul Medicover, susține că lipsa de voință, adică abulia, "este unul dintre simptomele episodului depresiv" și că nu trebuie să fim condiționați de celebra vorbă "dacă vrei cu adevărat, poți" atunci când trecem printr-o stare depresivă.
"Lipsa de voință din depresie este un răspuns extrem de refuz sănătos al unui organism asupra căreia a fost exercitată prea mult o voință lipsită de măsură", a explicat specialistul.
"Adună-ți forțele și mergi mai departe" este sfatul pe care ți-l dau cei apropiați când ești depresiv. Potrivit dr. Dan Ghenea, dacă țineți cont de sfatul binevoitor al prietenilor, "vă lipsiți de cel mai eficient tratament preventiv: echilibrarea balanței de stres prin stabilirea obiectivelor, a termenelor și a mijloacelor în funcție de abilitățile și limitele specifice organismului dumneavoastră".

Voința, afectată de epuizarea organismului
Voința este văzută de cei mai mulți dintre noi ca un fel de forță mentală, care comandă organismului. "De fapt, voința este o funcție ce servește interesele organismului. Atunci când devine evident că există riscul unui sindrom de epuizare, organismul taie alimentarea motivațională a acestei funcții, care nu mai acționează în beneficiul său", a lămurit medicul specialist.
Astfel, nu-ți propune să treci prin întâmplările vieții imperturbabil, ci încearcă să înțelegi ceea ce ți se întâmplă. Un episod depresiv poate fi privit și ca o ocazie de a găsi o modalitate mai flexibilă de adaptare la provocările din viața de zi cu zi.

Performanța induce depresia
Când o persoană este depresivă, inevitabil ne gândim și la puterea vindecătoare a minții, căci trebuie să te motivezi pentru ca totul să fie bine, să nu te mai gândești la probleme, să uiți, să nu-ți pese, să gândești pozitiv. Specialistul susține că stările depresive apar tocmai din dorința noastră de mai mult, fără să ne gândim la limitele noastre. "Trăim într-o lume în care recordul a devenit aproape o obligație", precizează interlocutorul nostru, adăugând că un sfert dintre persoane ajung să sufere de depresie în decursul vieții.
Înainte de a ajunge să sufere în depresie, mintea fiecăruia dintre noi suferă de lipsa de măsură a voinței. Potrivit doc-torului, "puterea vindecătoare a minții există, dar o condiție prealabilă este să fie ea însăși echilibrată".

Voința de tip "trebuie", nesănătoasă
Voința este adesea folosită pentru lucruri care "trebuie" făcute, nu pentru lucruri pe care "eu vreau" să le fac. "Voința de tip «trebuie» stoarce organismul", a adăugat dr. Ghenea.
Voința de tip "trebuie" nu numai că nu este vindecătoare, este chiar un factor de agravare a problemelor de tip depresiv, prin nerecunoaștere corectă, prin deturnare de la o abordare eficientă și prin blocarea analizei factorilor de stres care țin de stilul de viață.
Într-un episod depresiv, mai vindecătoare decât voința este bunăvoința - voința care orientează atenția spre înțelegerea de sine și a celor din jur.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5227 secunde