Cancerul, cauzat de mutațiile impuse de evoluția speciei umane

306
Mutațiile genelor care au contribuit la supraviețuirea speciei umane au ca efect, în prezent, apariția unor boli precum cancerul, susțin cercetătorii israelieni de la Universitatea Ben Gurion, informează presa britanică de specialitate. Potrivit oamenilor de știință, modelele mutaționale în geno-mii mitocondriali arată importanța funcțională a evoluției și a bolii.
Echipa de cercetători a căutat mutații în genomul mitocondrial, o parte a celulei responsabile de producerea energiei necesare metabolismului, care este transmisă de la mamă la copil. Mitocondria este esențială fiecărei celule pentru a supraviețui. "Strămoșii noștri au răspuns schimbărilor de mediu, precum cele climatice, prin mutații care le-au crescut șansele de supraviețuire. Dar azi, aceleași mutații predispun la boli complexe precum cancerul. Deși rolul mitocondriei în apariția unor noi specii a fost recent investigat, ideea că acestea sunt responsabile de susceptibilitatea noastră la boală îi surprinde pe mulți", a afirmat cercetătorul dr. Dan Mishmar, biolog molecular.
Pentru a testa ipoteza, cercetătorii israelieni au analizat mutațiile genomului mitocondrial la 98 de indivizi neînrudiți. Combinațiile de mutații au fost depistate la tumori în aceleași blocuri ADN, care s-au schimbat în timpul evoluției speciei umane. Echipa a descoperit, de asemenea, că genomul mitocondrial al oamenilor care au migrat din Africa în Europa în urmă cu 100.000 de ani purta șapte mutații care sunt acum prezente la majoritatea europenilor. "Arătăm, surprinzător, că evoluția se repetă în cancer. Dacă am înțelege mai bine cum a avut loc evoluția, putem înțelege baza genetică a multor boli complexe. Deoarece mitocondria joacă un rol central în boală, dacă înțelegem cum funcționează și cum a schimbat abilitatea noastră de a supraviețui în diferite condiții în vremurile vechi, putem înțelege și mecanismul bolii. Așa cum înțelegem multe despre modul în care anumiți oameni dezvoltă boli și alții au o tendință mai scăzută spre aceleași boli. Acest lucru ar putea ajuta la descoperirea unor noi metode de prevenire a bolilor sau la noi tratamente", au explicat cercetătorii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 03 Iulie 2009
Stire din Sănătate : Mătreața este transmisibilă
Pagina a fost generata in 1.7748 secunde