Cancerul de sân lovește puternic în județul Constanța

1083
Cancerul de sân lovește puternic în județul Constanța - cancersan-1339690910.jpg
Cazurile noi de cancere, mai ales cele mamare sau de col uterin, au crescut dramatic în ultimii cinci ani atât în toată lumea, cât și în Constanța. De exemplu, statisticile ne arată că din anul 2007 și până în 2010, valoarea incidenței cancerelor mamare au valori duble în mediul rural constănțean față de situația din orașe.

Pentru a crește gradul de conștientizare privind importanța depistării din timp a cancerului de sân, col uterin și colon, Ministerul Sănătății a demarat proiectul "Instruire și prevenție pentru o viață sănătoasă". Acțiunea a început, ieri, cu o conferință regională organizată în Constanța, primul oraș din cele nouă localități din țară alese de autoritățile sanitare pentru prezentarea acestui proiect. Specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică din Constanța ne-au prezentat, în cadrul conferinței de ieri, un raport privind incidența cancerului în județul nostru în perioada 2007 - 2010.

Peste 900 de constănțeni, depistați cu cancer de col uterin

Conform statisticii DSPJ, cazu-rile de cancer descoperite în județul nostru au înregistrat un trend crescător din anul 2007 și până în 2010. "Dacă în 2007 s-au constatat 33,6 cazuri raportate la zece mii de persoane, în 2008 numărul a crescut la 34,2 cazuri de cancer de toate tipurile", a declarat, ieri, dr. Constantin Dina, șeful DSPJ Constanța. Mai mult, în ceea ce privește cancerele de col uterin și de sân s-a putut observa că gradul de fatalitate a crescut în cazul persoanelor cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani. Potrivit statisticii DSPJ, între anii 2007 și 2010 au fost depistați 930 de constănțeni cu cancer de col uterin. Mai mult, șeful DSPJ Constanța atrage atenția populației că tot mai multe persoane tinere sunt afectate de cancerul de col uterin.

De asemenea, cancerul mamar a făcut cele mai multe victime în rândul persoanelor cu vârste între 75 și 84 de ani, dar valori crescute s-au înregistrat și la grupele de vârstă 65 - 74 de ani și 45 - 54 de ani. "Pentru perioada menționată, incidența cancerelor mamare are valori duble în mediul rural compa-rativ cu valorile calculate pentru populația țintă din mediul urban", a adăugat dr. Dina.

Medicii de familie vor realiza investigații oncologice

Proiectul demarat de Ministerul Sănătății tratează, în principal, screening-ul pentru cancerele de col uterin, sân și colon, dar vizează și instruirea medicilor de familie cu privire la acest subiect. "Una dintre cele mai importante activități din cadrul proiectului este instruirea a 7.400 de medici specialiști pe cele trei tipuri de screening-uri pentru cancer. Este vorba despre 6.000 de medici de familie și specialiști din anatomia patologică, medicină de laborator, sănătatea publică, epidemiologie, obstetrică, ginecologie, gastroenterologie, radiologia imagistică medicală", a afirmat, ieri la Constanța, Mariana Posto-lache specialist în Unitătea de Im-plementare și Coordonare Programe din cadrul Direcției Generale Economice a Ministerului Sănătății. "Practic, acești medici sunt pregătiți pentru a implementa cele trei tipuri de screening în România", a mai spus reprezentantul MS.

Prezent și el la conferința regională de la Constanța, Emilian Imbri, consilierul ministrului Sănătății, a declarat că acest program presupune depistarea din timp a afecțiunilor oncologice. "Este poate pentru prima oară în România când sunt instruiți atât de mulți medici. Pregătirea lor ține mai mult de depistarea primelor semne ale bolii. Aceste screening-uri sunt indicate pentru a descoperi când apar primele implicații la nivel de celulă. În momentul în care apare durerea și alte simptome, deja ne gândim că sunt stadii avansate. În cele mai multe din țările europene aceste screening-uri sunt chiar obligatorii după o anumită vârstă", ne-a explicat Emilian Imbri.

Peste 300 de consultări gratuite, disponibile la Constanța

Încă de acum o lună și jumătate, la Constanța se desfășoară o campanie de prevenire a cancerului de col uterin, demarată de Direcția de Sănătate Publică Județeană în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență și laboratorul de analize Synevo. "Prin acest parteneriat, spitalul și laboratorul ne ajută să efectuăm 309 consultări gratuite pentru orice femeie care dorește să se testeze. În urmă cu două săptămâni erau deja rezolvate 250 de cazuri, iar campania se va derula până la epuizarea consultărilor disponibile", ne-a spus dr. Dina. În paralel, activitățile DSPJ legate de prevenirea cancerului de col uterin și de sân continuă în școlile și liceele din Constanța. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 19 Mai 2012
Stire din Cetățenești : Amigdalită sau scarlatină?
Pagina a fost generata in 0.3322 secunde