Când trebuie să ne îngrijoreze sângerarea gingivală

673
Când trebuie să ne îngrijoreze sângerarea gingivală - candartrebuisaneingrijorezesange-1352476875.jpg
Cu toate că sângerarea gingivală este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale cavității bucale la circa 90 la sută din populație,

fie într-o anumită perioadă, fie permanent, nu este obligatoriu să îngrijoreze în toate cazurile.

Potrivit dr. Loredana Stănică, medic stomatolog, sângerarea gingivală este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni care, în funcție de manifestare, poate să ne îngrijoreze sau nu. Indiscutabil, dacă sângerarea gingiei se datorează unei răniri cu un aliment mai dur sau intervenției cu scobitoarea, nu există motive de îngrijorare. Abia sângerările care apar periodic sau acelea care nu dispar, ba, dimpotrivă, cresc în intensitate ar trebui să ridice un semn de întrebare și să ne conducă spre cabinetul unui specialist.

Chiar și în cazul unor simple sângerări, este bine să se știe că acestea ar putea fi semnele unor boli care afectează gingia și țesutul de lângă dinte ce nu trebuie ignorate, căci ar putea avea o evoluție gravă. Totul, din cauză că, de regulă, sângerarea gingivală apare în gingivită.

Ce este gingivita?

Nimic altceva decât o afecțiune frecventă, dar cu diferite cauze: plombe prea multe care se sprijină pe gingie, obturațiile dintre dinți lipite una de alta, care nu dau voie aței dentare să curețe suficient, lucrările dentare incorect făcute, fumatul excesiv, piatra dentară și, foarte important, igiena bucală deficitară.

Lucruri mai puțin cunoscute

Din păcate, foarte puțini oameni știu că gingivita poate să apară și la pubertate, în cursul ciclului menstrual, dar și în perioada de sarcină, poate să fie favorizată de medicația contraceptivă, de menopauză sau chiar să apară în cazuri de anemii, diabet, leucemie, carențe vitaminice și imunitare. De aceea, este foarte importantă opinia unui stomatolog încă de la primele semne, evitându-se astfel complicarea evoluției bolii.

Cauzele sângerărilor gingivale

Sângerarea gingivala poate fi cauzată de: periajul prea puternic sau folosirea incorectă a aței dentare r o boală a sângelui r parodontita r gingivita r modificări hormonale în timpul sarcinii r proteze dentare care nu se potrivesc cu structura cavității bucale r o infecție a dinților sau gingiilor r medicamente anticoagulante r deficitul de vitamine.

Ce putem face?

În primul rând, faceți un consult stomatologic o dată la șase luni și urmați sfaturile medicului cu privire la îngrijirea danturii. Dinții trebuie spălați după fiecare masă. Alegeți o periuță de dinți cu peri moi și spălați dinții ușor, evitând să răniți gingiile. Medicul stomatolog ar putea să vă recomande să vă clătiți gura cu apă sărată sau apa de gură cu peroxid de hidrogen. Evitați să folosiți apa de gură care conține alcool. Aceasta nu face decât să agraveze problema. De asemenea, folosirea aței dentare de două ori pe zi poate preveni depunerea tartrului. Evitați să luați gustări între mese și urmați un regim alimentar echilibrat. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 17 Ianuarie 2012
Stire din Sănătate : Cum să prevenim căderea dinților
Pagina a fost generata in 0.2553 secunde