Care este cea mai importantă investigație din timpul sarcinii

592
2
Care este cea mai importantă investigație din timpul sarcinii - examinareaecograficapeteanumihae-1413820997.jpg

Articole de la același autor

Ecografia este o metodă imagistică neinvazivă de investigare a structurilor corpului uman cu ajutorul ultrasunetelor cu frecvență înaltă. Examinarea cu ultrasunete (ecografia) oferă mari avantaje și o situează pe primul loc în topul investigațiilor screening din sarcină: este neinvazivă, nu are efecte adverse demonstrate la examinările de rutină (nici pentru mamă nici pentru făt), are precizie diagnostică mare, se poate repeta de câte ori este nevoie, nu este dureroasă, oferă un bun raport calitate-preț.

Pentru evaluarea riscului de anomalii fetale și de complicații materne și fetale examinarea ecografică se completează cu teste biochimice sau serologice din sângele matern (test dublu, test triplu, test integrat, screening preeclampsie, screening TORCH etc.). În cazul vizualizării unor imagini sugestive este necesară efectuarea unor teste suplimentare precum: amniocenteza și analiza citogenetică pentru anomalii cromozomiale sau genetice, morfologia fetală într-un centru terțiar, testele metabolice, analiza ADN-ului fetal liber din sângele matern etc.

"În timpul sarcinii normale (considerată fără risc mare) se recomandă patru ecografii principale:

- la 6-9 săptămâni de amenoree - pentru localizarea sarcinii, diagnosticul de evolutivitate, datarea sarcinii (cu o eroare de câteva zile în plus sau în minus), aprecierea datei probabile a nașterii.

- la 11-13 săptămâni - pentru screening-ul de anomalii fetale (sindrom Down etc.) din trimestrul I; dacă în cadrul acestei examinări se evidențiază anomalii fetale, sarcina poate fi întreruptă legal, indiferent de gravitatea anomaliei.

- la 20-24 săptămâni - pentru screening-ul de anomalii fetale din trimestrul II, pentru aprecierea riscului de naștere prematură etc.; dacă sunt diagnosticate anomalii fetale incompatibile cu viața sarcina poate fi legal întreruptă până la 24 de săptămâni; dacă anomaliile nu sunt incompatibile cu viața după naștere sau pot fi corectate chirurgical, legea nu oferă posibilitatea întreruperii sarcinii.

- la 30-32 săptămâni - pentru screening-ul de anomalii fetale din trimestrul III și pentru aprecierea stării de bine a fătului; în cazul detectării unor anomalii tardive se reevaluează situația (de exemplu se recomandă nașterea într-un centru terțiar cu posibilități avansate de îngrijire a nou-născutului cu probleme)", a explicat dr. Mihaela Pețeanu, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Ecografia, cea mai importantă investigație

Investigațiile (ecografice, biochimice) pentru depistarea anomaliilor fetale ar trebui recomandate de către medicii curanți tuturor gravidelor pentru că, așa cum au arătat cercetările făcute în ultimii ani, 3% dintre nou-născuți suferă de o anomalie congenitală majoră și până la 5% pot fi diagnosticați ulterior ca având o malformație congenitală, cele mai multe dintre anomaliile congenitale majore apărând în lipsa antecedentelor familiale sau a factorilor de risc asociați.

"Totuși, deși ecografia reprezintă pentru obstetricianul de astăzi un ajutor de neînlocuit, pacientele trebuie să fie informate și să înțeleagă că orice examinare ecografică are limitele ei, care nu țin numai de pregătirea examinatorului.

Cauzele pentru care imaginile ecografice obținute pot fi de calitate scăzută și ca urmare nu sunt interpretate corect sunt legate de vârsta gestațională (respectiv de dezvoltarea fiecărui organ fetal în parte în raport cu vârsta sarcinii), de poziția fătului, de poziția placentei, de grosimea și de structura straturilor abdominale materne, de performanțele ecografului, de timpul rezervat examinării. În general, ecografia screening pentru depistarea anomaliilor fetale în trimestrul I și în trimestrul II durează între 30 și 60 de minute. Este recunoscută internațional o eficiență a evaluării ecografice de 92-93%", completează medicul. Pacientele interesate de această investigație pot face o programare la cabinetul medicului Mihaela Pețeanu, aflat pe B-dul Mamaia 77, bl. LS2, SC.B, ap. 28-29, parter sau la numerele de telefon 0241.664.211 sau 0241.661.928.

Comentează știrea

iulia
21 octombrie 2014
locuri sigure

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

dorin
21 octombrie 2014
oferta bani

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6097 secunde