Care sunt zonele sensibile ale bebelușilor

265
Care  sunt zonele sensibile  ale bebelușilor - zonesensibilebebelusi-1369928530.jpg

Articole recomandate

Bebelușul are trei zone sensibile în prima lună după naștere, care au nevoie de atenție mărită. Cât timp cele trei zone sensibile - fontanela, buricul și cavitatea bucală sunt corect îngrijite, puiuțul tău va fi fericit. În caz contrar, pot apărea mici complicații. Iată cum îngrijești cele trei zone sensibile. 

Fontanela

Pe căpșorul bebelușului există patru zone sensibile în care oasele craniului nu sunt solidificate. Scopul acestora este de a-i da creierului posibilitatea să crească în volum și să se dezvolte. Cea mai vizibilă și extinsă este situată chiar pe creștetul capului, care rămâne moale până pe la 6-18 luni. Din cauza mărimii pe care o are (3-4 cm), această zonă trebuie ocrotită în mod deosebit. Adâncirea acesteia poate fi semnul deshidratării.

Creșterea în volum, umflarea ei denotă o hipertensiune intracraniană, ceea ce poate fi semnul unei boli grave.

Buricul

Imediat după naștere, bebe este definitiv despărțit de placentă și de mamă prin tăierea cordonului ombilical. Locul în care se face incizia este la 1-2 cm de burtica lui și este una dintre zonele sensibile. Moțul rămas este legat, urmând ca în 5-15 zile să se usuce și să cadă. Chiar dacă nu este dureros, buricul trebuie îngrijit ca să nu se infecteze.

Gurița

Din cauză că bebelușul bea exclusiv sau preponderent lăptic în prima lui lună de viață, în gurița lui se dezvoltă o ciupercă invazivă care se poate extinde pe întreaga suprafață a gurii și de aici în tot sistemul digestiv, acestea fiind zone sensibile pentru bebeluș. De aceea, este recomandat ca de două, trei ori pe zi să-i faci igiena gurii, fie că e de acord sau nu. Pentru asta, trebuie să-i speli limba și gurița cu un pansament steril înfășurat pe degetul tău și înmuiat în glicerină boraxată sau un alt antifungic prescris de pediatru.

(sursa: www.mami.ro)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 10 Octombrie 2012
Stire din Sănătate : Nou-născuți abandonați în spital
Luni, 14 Ianuarie 2013
Stire din Cetățenești : De ce sunt agitați bebelușii
Pagina a fost generata in 1.6466 secunde