Cât de des trebuie să mergem la dentist. "Boli grave îşi găsesc portiţa de intrare în organism prin gură!"

228
Cât de des trebuie să mergem la dentist.

Articole recomandate

Sănătatea dinţilor este extrem de importantă pentru întregul organism uman. Cu ajutorul lor ne hrănim, zâmbim, socializăm, ieşim în lume. Tocmai de aceea, a avea grijă de dinţii noştri este o misiune permanentă, ce nu trebuie neglijată.

Vizita la dentist măcar o dată la şase luni se impune şi ne poate salva chiar viaţa. „Încet, fără niciun fel de semn, mai ales fără durere, boli grave îşi găsesc portiţa de intrare în organism prin gură. Mâncăm şi bem ce trebuie, dar foarte adesea şi ce nu trebuie, ne întreţinem starea de curăţenie cum trebuie sau cum credem că trebuie, ne facem timp pentru orice, este oare prea mult să ne facem timp şi pentru o vizită la stomatolog, măcar cu o zi - două înainte de a trece pe la medicul de familie, pentru a ne verifica starea de sănătate?”, ne întreabă medicul stomatolog dr. Ioan Traian Moina.


Astfel, la o primă vizită, specialistul verifică aspectul fiecărei arcade dentare şi al fiecărui dinte în parte, aspectul gingiilor şi gradul de mobilitate al dinţilor, aspectul cavităţii bucale în întregime, prezenţa plăcii bacteriene. „Întocmind fişa de observaţie coroborează datele şi, acolo unde este nevoie, trage semnalul de alarmă: «Atenţie, există o infecţie banală, care în cabinetul dentar se poate rezolva în una - două şedinţe, fără dureri. Dar netratată, vă poate obliga în câteva săptămâni sau chiar mai puţin să ajungeţi în Urgenţă, cu medici internişti, pneumologi, cardiologi, neurologi etc»”, mai spune medicul dentist.



Controale regulate înseamnă costuri reduse


În al doilea rând, vizita la medicul dentist la şase luni presupune costuri minime pentru întreţinerea stării de bine sau pentru înfrumuseţare, fapt demn de avut în vedere în această perioadă, când traiul nu este nici simplu, nici ieftin. „Ar trebui ştiut că medicina dentară este una dintre cele mai costisitoare ramuri ale medicinei şi, dincolo de recunoaşterea valorii reale a medicilor şi tehnicienilor români şi din acest motiv - al costurilor (în statele vest-europene şi peste ocean preţurile sunt triple), pacienţi din alte ţări vin să se trateze şi să-şi verifice starea de sănătate dentară aici. În al treilea rând, vizita la medicul dentist este şi o cerinţă a modei şi eleganţei; un detartraj, un periaj sau chiar o albire ori o bijuterie dentară nu numai că asigură starea de confort, împrospătează halena, dar ne dau şi acea stare de bine, de respect faţă de propria persoană, starea pe care ne-o dă o ţinută nouă, o vizită la un salon de înfrumuseţare, la un bazin de înot etc. În ultimul rând, dar deloc lipsit de importanţă,o vizită făcută la acelaşi medic dentist măcar la şase luni, ştiind că ai garanţia condiţiilor aparaturii de cea mai înaltă clasă, a unei igiene fără reproş, verificată şi certificată de serviciile competente, dar mai ales că nu există teama de durere şi de zgomotul infernal al frezei de odinioară, merită efortul de a apela pentru o programare”, susţine dr. Ioan Traian Moina.

Potrivit acestuia, mai sunt încă români care nu cunosc periuţa de dinţi sau o folosesc doar în ajun de Paşti şi de Crăciun, dar sunt şi români care măcar cu un colţ de batistă înmuiat în sare încearcă să-şi menţină sănătatea bucală şi frumuseţea. „NU, «numai două calorii» sau «mestecă... fără zahăr» nu rezolvă, nici nu previne problemele dentare. O vizită la medicul dentist măcar o dată la şase luni DA!”, subliniază medicul specialist



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4021 secunde