Cât de importantă este libertatea?

606
Cât de importantă este libertatea? - libertate1-1533629651.jpg

Articole de la același autor

Pentru fiecare dintre noi, libertatea înseamnă enorm. Psihologul Laura Maria Cojocaru este de părere că dacă îngrădirea acestei libertăți este simțită ca fiind mai puternică și mai de durată, cu atât dorința individului de a "ieși" din ea devine mai mare. Din păcate, tendința de a îngrădi libertatea celuilalt apare în aproape toate relațiile vieții: copil-părinte, partener-parteneră, prieten-prieten, șef-subaltern etc. 


"În relația copil-părinte apare adesea confuzia între a educa și a ști ce este bine pentru copil. Sigur că experiența de viață ne îndreptățește să cunoaștem anumite lucruri, însă le cunoaștem prin propria noastră percepție și ca având un anumit rol la momentul respectiv și în contextul respectiv. A avea experiență nu presupune a trasa copilului un drum cum credem noi ca părinți că este bine, ci a susține un drum așa cum își dorește copilul și astfel încât să-i permită să-și dezvolte cu adevărat capacitățile native. A educa înseamnă a sprijini, a iubi, a proteja, a învăța oferind un exemplu pozitiv și coerent, păstrând concordanța vorbelor cu faptele, a încuraja asumarea responsabilității prin luarea propriilor decizii, a-l ajuta să se descurce singur în viață atunci când va fi nevoie", a declarat specialistul.


Ea spune că tendința de a minimaliza sau chiar de a anula libertatea celuilalt, odată trăită în copilărie în relația cu părinții, îi face pe oameni să o considere ca pe o acțiune firească, ducând mai departe acest comportament în relația de cuplu și nu numai.


"Deoarece nici gelozia și nici posesivitatea nu reprezintă măsuri ale iubirii, în cuplu, a respecta libertatea celuilalt înseamnă a-l iubi cu adevărat și totodată a ști că celălalt te iubește cu adevărat așa cum ești și pentru ceea ce ești. De cele mai multe ori, atunci când partenerul/a intră într-o altă relație apare credința că gelozia voastră s-a dovedit a fi justificată. În realitate, tocmai gelozia a generat nevoia celuilalt de a-și recăpăta și afirma dreptul la libertate, nevoia celuilalt de a se regăsi într-o relație cu cineva cu care poate fi el/ea însuși/însăși", a afirmat psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 04 August 2018
Stire din Sănătate : De ce ar trebui să renunțați la fumat
Sâmbătă, 04 August 2018
Stire din Sănătate : Atenție la bolile infecțioase!
Pagina a fost generata in 0.8587 secunde