CĂTĂLIN GRASA, directorul medical al Spitalului Județean A INTRAT ÎN DIALOG CU TINE! IATĂ RĂSPUNSURILE la ÎNTREBĂRILE ADRESATE

2339
13

Articole recomandate

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Constanța, chirurgul Cătălin Grasa a fost prezent în redacția Cuget Liber pentru un dialog online cu cititorii. Te-ai confruntat cu probleme în spital, ai fost nevoit să-ți cumperi medicamente pentru că în spital nu existau, ești nelămurit de ce la Urgențe ești nevoit să aștepți zeci de minute până intri la consultație sau pur și simplu vrei să ceri o opinie medicală? Iată ce a răspuns Cătălin Grasa.   


FOARTE IMPORTANT - Pentru a fi luate în considerare, întrebările trebuie să fie pertinente, limbajul să fie civilizat și exprimarea cât mai coerentă.


Întrebări și răspunsuri


1. Buna ziua dle doctor. Intrebarea mea se refera la conditiile de internare din spital. Cand vom avea la Constanta un spital judetean modern si curat de la un capat la altul? discrepanta dintre anumite sectii ale spitalului, unele sunt curate si moderne in timp ce in altele colcaie carcalacii. Cat va trebui sa mai asteptam?


Se știe că în Spital lucrările de reparație și reabilitare au început în 2004. De atunci, din motive politice sau financiare, lucrările au avut perioade de stagnare. Ar fi fost normal ca până la această dată să fie finalizate, dar din păcate nu putem spune acest lucru. Cardiologia lucrările sunt terminate la o treime din secție, iar restul secției nu a mai primit finanțare de la ministerul sănătății. Secția este blocată în continuare, iar pacineții stau provizoriu la etajul 9. Este posibil ca de la 1 septembrie să începem finalizarea lucrărilor și Moș Crăciun să ne aducă o secție nouă de Cardiologie. 


2. Domnule director, cum preconizati sa valorificati experienta si profesionalismul medicilor ortopezi de la noua sectie exterioara (legendarul spital de ortopedie) din Eforie Sud.? Cota lor de incredere, gradul lor de apreciere in randul pacientilor din Constanta si judetele limitrofe este intre cele mai ridicate. Informatiile ce vin dinspre cei care lucreaza la acest spital sunt alarmante, in sensul ca se dorerste desfiintarea profilului ortopedic si o data cu asta distrugerea prin dispersarea echipei unice de ortopezi de la SOTRM. .Cine isi asuma raspunderea pentru distrugerea unei astfel de institutii de referinta pentru zona dobrogeana, cu peste 100 de ani de functionare?


Oare ce se va intampla cu salariatii SOTRM pe care ziceati ca ii preluati odata cu spitalul si acum sunt nevoiti sa-si caute de lucru...?


Nu se dorește desființarea. Avem o echipă bună de medici ortopezi. Acest spital a fost preluat oficial pe 6 iulie. In total sunt 153 de persoane care lucrează în aceaxsta unitate. Pe lângă istoria de genii bune a acestui spital, avem și o echipă de oameni bine cotați, cu o bogată experiență dovedită în timp. Spitalul, până la această oră a fost subfinanțat și a fost în situația delicată în care deconturile de la Casa de Jude de Asigurari de Sanatate au fost mai mici față de realizările acestui spital, ceea ce a facut ca sa fie subfinantat, sa nu poate sa intre intr-o reabilitare necesara pentru un spital al carei numar de ani de functionare este de peste 60. Marea problema este ca ar fi trebuit reabilitat si modernizat blocul operator si conditiile de monitorizare post-operatorii, poate inainte de partea hoteliera. Din varii motive, a lipsit aceasta finantare, ceea ce a dus la aparitia unor probleme in desfasurarea actului medical in sine si greutati anormale pentru personalul operator.


Cat despre salariatii spitalului, acestia vor trece in administratia Spitalului Judetea Constana. Ramane ca dupa perioada de evaluare administrativa si economica sa putem gasi o solutie astfel incat spitalul sa-si poata continua activitatea medicala. 


3. Domnule Grasa va spun ca este devastator ceea ce se intampla la Urgenta spitalului... degeaba ati renovat acolo si ati pus o gramada de paznici daca eu ca si pacinet care are o urgenta sint nevoit sa stau chiar si o ora pana cand sunt bagat in seama. Saptamana trecuta am crezut ca o sa mor asteptand si in fata mea pe o targa a fost adus un pacient care efectiv urla de durere si a fost lasat acolo. Nu este posibil asa ceva, suntem totusi in secolul XXI dar sistemul este ca in Evul Mediu. De ce nu se face nimic in privinta asta?


RĂSPUNSUL ESTE VALABIL ȘI PENTRU RESTUL ÎNTREBĂRILOR LEGATE DE SERVICIUL DE URGENȚĂ.


Cunoastem ca nu de putine ori, timpul de asteptare din Urgenta nu este cel mai performant. Cu toate acestea, eforturile pe care le fac medicii si asistentele Unitatii de primire Urgente, care in continuare sunt subdimensionati si in continuare suntem blocati de sistemsul legislativ care nu ne permite sa facem angajari pe necesarul nostru. Sa nu uitam ca Spitalul Judetean Constanta, in special in perioada estivala, este singurul spital din judet care asigura atat urgenta, cat si cazuistica cronica, de tratament, care reprezinta aprox. 30% din totalul pacientilor internati in spitalul nostru. De ce nu avem mai multe spitale? Pentru ca pe acesta l-am mostenit. Din pacate, altele nu au mai fost construite. In mod normal ar fi trebuit sa avem cel putin 1 spital municipal si un spital materno-infantil ca sa vorbim de o minima normalitate de capitala de judet comparabila cu celelalte din tara. Intr-o statistica a numarului de paturi la mia de locuitori de acum cattiva ani, eram situati pe ultimele locuri din tara. Spre exemplu, sunt doua spitale de gradul 1 in Romania (Spit jud de Urgenta din Mures si cel din Constanta). Unitatea de primiri Urgente din Mures, in 2012 a avut 75.000 de prezentari, in Constanta, in acel an, au fost aproximativ 135.000.


4. Domnule dr. eu am avut tatal care a decedat pe patul de spital, iar familia a fost pur si simplu obligata sa accepte serviciile funerare ale firmei de la morga spitalului, desi noi puteam aduce din afara. Si in plus, personalul medical nu este deloc intelegator, in conditiile in care o familie a pierdut pe cineva drag. De ce nu sunt lasati oamenii sa aleaga firma cu care sa isi rezolve probelmele, mai ales ca nu ne permitem toti sa platim tarifele de la spital?


Nu exista obligativitatea de a accepta serviciile. Este o chestiune optionala. Ceea ce trebuie sa stim este ca acea firma are o oarecare intaietate de adresabilitate catre familia decedatului, pentru ca ei au amenajat spatiul respectiv, facand o investite. Chiar si asa, dvs. puteti apela la orice firma reabilitata si acceptata de catre Primaria Constanta. Nu este obligatoriu sa apelati la serviciile lor, nu au exclusivitate. Transportul persoanelor decedate se face doar de autovehicule omologate de Primarie.


5. Buna ziua. Am avut mama internata la oncologie la spitalul judetean si vreau sa va spun ca nimeni nu se uita la noi daca nu le bagam bani in buzunar. Ceea ce este insa revoltator este ca eu am internat o pe mama cand era in faza terminala si avea dureri ingrozitoare, iar doctorita mi a spus ca mai bine o luam acasa ca sa moara in patul ei si nu in patul spitalului. Ce se intampla in spitalul acesta depaseste orice limita!!De ce suntem tratati in halul asta?


Este anormal ca cineva sa conditioneze actul medical in cadrul spitalului, iar conducerea spitalului este permisiva de a solutiona reclamatii din partea pacientilor fata de persoane din cadrul colectivului acestui spital, care cumva impun un act medical. Daca aveti o problema de natura celei pe care ati descris-o, aduceti la cunostinta printr-o declaratie in scris conducerii spitalului. Suntem constienti ca ducem o lupta grea, dar un vom tolera asemenea aspecte.


6. D-le dr. si eu am avut tatal internat la oncologie acum un an si mi s-a spus acelasi lucru ingrozitor. Ca ma bine sa il duc acasa, sa moara acolo. Eu totusi ma intreb de ce nu exista un psiholog care sa discute cu bolnavii care sunt in situatia asta disperata si poate chiar si cu familia? Eu am angajat impreuna cu fratii mei un psiholog in privat si a vorbit si cu noi si cu tata.


Din pacate sunt afectiuni a caror prognostic este nefavorabil, mai exact decesul pacientului poate surveni la un numar de zile estimat, asa cum este cazul pacientilor oncologici, a caror complicatii si tumori maligne duc la un sfarsit asteptat. De aceea exista in tarile civilizate spitale, asezaminte sociale, pentru pacientii cu tratament in faza terminala. Ca un fel de alinare a suferintei. Nu de putine ori, tratamentul pacinetilor este unul complex fiind necesara o echipa de medici de diferite specialitati, dintre care nu trebuie sa lipseasca psihologul. Si noi avem in spital patru psihologi, dar pentru cele 1200 de paturi sunt relativ insuficieni. Rolul lor este de a completa tratamentul medical sau chirurgical, in special pentru afectiuni ce impun interventii chirurgicale mutilante. 


7. Buna ziua. Am 56 de ani si acum o luna am ajuns cu sora mea la urgente, la spital pentru ca avea dureri groaznice in piept si ii amortise partea dreapta. Am asteptat de la 12 de cand am ajuns la spital si pana la ora 5 si dupa aia au dus o la analize. Intre timp, chiar daca am incercat sa ii intreb de starea surorii mele, nu mi s-a spus absolut nimic. Este normal asa ceva?Nu avem si noi draptul sa stim ce se intampla cu rudele noastre bolnave?!!!


Nu este normal ca atat pacientul, cat si apartinatorul sa nu fie informati vis-a-vis de investigatiile la care este supus si timpul de asteptatre pana la aparitia rezultatelor si probabilitatea diagnosticului. Diagnostucul pozitiv se pune dupa ce avem toate investigatiile si consultul cu specialistii din spital. Este obligatoriu ca atat pacientul, cat si familia sa fie informati. 


8. Domnule director de ce nu faceti in cadrul spitalului un cabinet de stomatologie la care sa nu platim bani grei ca la privat?Ca nu ne permitem toti sa platim 300-400 de euro pentru o singura lucrare!


Exista un cabinet de urgente stomatologice, cu  preturi de bun simt. Avem si o sectie pentru cazuri grave, ce necesita tratamet, insa nu pentru estetica dentara. Nu vom avea un asemenea cabinet. 


9. L-AM AVUT PE TATAL MEU INTERNAT IN REANIMARE,MEDICII DOREAU ZILNIC SA CUMPAR MEDICATIE,DAR CAND O ADUCEAM NU PUTEAM URCA DIN CAUZA PAZNICILOR.PERSONAL L-AM AUZIT IN URMA CU CCA 18 LUNI (LA O TELEVIZIUNE LOCALA)PE ACEL CAPATANA CA V-A INFINTA URGENT UN SERVICIU DE CURIERAT INTRE INTRARE SI SECTIILE CU PATURI ! CONCLUZIE: ESTE JENANTA SI PERICULOASA PTR. PACIENTI ACEASTA INTARZIERE.


RĂSPUNS VALABIL ȘI PENTRU ÎNTREBĂRILE LEGATE DE LIPSA MEDICAMENTELOR


Actualul contract semnat cu putin timp in urma cu Casa de Asig, acopera integral decontul activitatii medicale a spitalului. Pana acum acest lucru un a fost posibil si din aceasta cauza am avut sincope in aprovizionare cu necesarul de materiale sanitare si medicamente. Speram ca, de acum, totul sa functioneze normal pe aceasta linie.


10. Domnule Director, Sunt rezident anul 2 pe radiologie si imagistica medicala. Ce sanse as avea sa ma transfer de la un Spital municipal de urgenta din alt judet, in unitatea dvs.? Motivele sunt de ordin profesional dar si personal, pe care o sa le invoc in cererea de transfer. Multumesc!


Trebuie sa aveti acceptului unuia dintre cadrele didactice din cadrul spitalului pe specialitatea pe care activati. Cand aveti acceptul se poate face transferul.


11. Am ajuns de multe ori in spital cu diferite probleme. intrebarea mea este cand va veni ziua in care un pacient va fi bagat in seama de medici si asistente fara sa fie nevoit sa dea bani in prealabil. bunica mea a zacut 2 zile pe un pat de spital, in dureri, fara ca cineva sa+i fi facut macar un calmant sau sa-i fi dat o pastila de durere. abia dupa ce am fost la spital si am dat bani asistentelor au gasit pe acolo o fiola de agolcamin. Este de nedescris dispretul cu care angajatii spitalului se uita la oamenii fara posibilitati financiare.


Din pacate, finantarea precara si imposibilitatea cresterii salariilor angajatilor pana in maximum 70% din venituri, ne face sa nu putem rupe acest cerc vicios. Aspect care se poate vedea si mai bine in sistemul privat.


12. Toti doctorii ginecologi buni au plecat la clinici private. Cine mai asista acum nasterile in spital?


Exista specialisti in continuare, care asigura serviciile atat in Urgenta, cat si in clinica pe trei linii de garda. Atat pe obstetrica, cat si pe ginecologie.


13. Pot oferi o oarecare explicatie asupra personalului prin concursurile care se dau , care sunt lipsite de orice obiectivitate( candidatii vorbesc intre ei, se copiaza, iar la oral nu se da nota pe loc , pt a lua cine trebuie, acest lucru il spun deoarece am trait acest lucru participand la un examen de acest gen la scjc, o asistenta care dadea examen ma intreba despre sterilizare, si cum sa nu iei hiv, hepatita b sau c , daca o asistenta nu stie conditiile de sterilizare si pastrare a intrumentarului sterilizat, sa ma gandesc oare ce nu mai stie, mai bine nu mai trec pe la spital). Rugamintea mea este ca examenele sa fie transparente sa nu existe urme de indoiala asupra rezultatelor si sa fie luate de oameni care doresc cu adevarat sa munceasca in sistem chiar si pe bani putini, inca mai sunt si astfel de persoane, dar nu avem loc de pile si relatii.


Consideram ca la ora actuala examenele sunt suficient de transparente. In primul rand ca noi suntem interesati sa luam oameni cu experienta si nu ne permitem sa stam sa facem recalificari. Concurenta la aceste examene ajunge si la 5 sau 6 candidati pe loc.


Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Un fost pacientingrijorat
22 iulie 2013
SOTRM Eforie Sud

Domnule director, cum preconizati sa valorificati experienta si profesionalismul medicilor ortopezi de la noua sectie exterioara (legendarul spital de ortopedie) din Eforie Sud.? Cota lor de incredere, gradul lor de apreciere in randul pacientilor din Constanta si judetele limitrofe este intre cele mai ridicate. Informatiile ce vin dinspre cei care lucreaza la acest spital sunt alarmante, in sensul ca se dorerste desfiintarea profilului ortopedic si o data cu asta distrugerea prin dispersarea echipei unice de ortopezi de la SOTRM. .Cine isi asuma raspunderea pentru distrugerea unei astfel de institutii de referinta pentru zona dobrogeana, cu peste 100 de ani de functionare?

liliana
22 iulie 2013
??????????????

oare ce se va intampla cu salariatii SOTRM pe care ziceati ca ii preluati odata cu spitalul si acum sunt nevoiti sa-si caute de lucru...?

Dovediti ca va ridicati la nivelul functiei
23 iulie 2013
Un om cu asemenea functie trebuie sa ia si masuri pe masura functiei macar

Angajati medici la Urgenta si Salvare ca altfel o sa aveti multi oameni pe constiinta. Nu uitati ca roata se invarteste si nu se stie cand o sa aibe chiar si familia d-voastra nevoie de aceste servicii care la un moment dat in viata devin vitale omului. Nu transferati voit pacatele d-voastra pe umerii urmasilor.

LIVIU
23 iulie 2013
CUMPARAREA MEDICAMENTELOR

L-AM AVUT PE TATAL MEU INTERNAT IN REANIMARE,MEDICII DOREAU ZILNIC SA CUMPAR MEDICATIE,DAR CAND O ADUCEAM NU PUTEAM URCA DIN CAUZA PAZNICILOR.PERSONAL L-AM AUZIT IN URMA CU CCA 18 LUNI (LA O TELEVIZIUNE LOCALA)PE ACEL CAPATANA CA V-A INFINTA URGENT UN SERVICIU DE CURIERAT INTRE INTRARE SI SECTIILE CU PATURI ! CONCLUZIE: ESTE JENANTA SI PERICULOASA PTR. PACIENTI ACEASTA INTARZIERE.

O RUDA
23 iulie 2013
NASTERE

UN CUNOSCUT A VRUT SA URCE LA ETAJ PTR. A LUA BAGAJELE SOTIEI,EA LUAND COPILUL IN BRATE. DAR STUPOARE PAZNICI NU L-AU LASAT SA URCE ,DAR IN SCHIMB CADRELE MEDICALE DOREAU ELIBERAREA PATULUI.CHIAR NICIUN FAIMOS DOCTOR ,MULTI PROFESORI CHIAR,NU S-A LA O REZOLVARE PTR. ACESTE SITUATII ZILNICE ????(P.S.:mamica nascuse prin cezariana,deci era operata; sa mai intrebam si daca nu era normal sa fie dusa pana la iesire cu caruciorul ca in VEST ???

MARIA
24 iulie 2013
DESPRE CONCURSURILE CARE SE DAU

Pot oferi o oarecare explicatie asupra personalului prin concursurile care se dau , care sunt lipsite de orice obiectivitate( candidatii vorbesc intre ei, se copiaza, iar la oral nu se da nota pe loc , pt a lua cine trebuie, acest lucru il spun deoarece am trait acest lucru participand la un examen de acest gen la scjc, o asistenta care dadea examen ma intreba despre sterilizare, si cum sa nu iei hiv, hepatita b sau c , daca o asistenta nu stie conditiile de sterilizare si pastrare a intrumentarului sterilizat, sa ma gandesc oare ce nu mai stie, mai bine nu mai trec pe la spital). Rugamintea mea este ca examenele sa fie transparente sa nu existe urme de indoiala asupra rezultatelor si sa fie luate de oameni care doresc cu adevarat sa munceasca in sistem chiar si pe bani putini, inca mai sunt si astfel de persoane, dar nu avem loc de pile si relatii.

MARIA
24 iulie 2013
Psiholog

Exista psihologi in scjc pt ca sunt mai multi, dar cine stie cu ce se ocupa !

dobre mihaela
24 iulie 2013
transfer rezident

Domnule Director, Sunt rezident anul 2 pe radiologie si imagistica medicala. Ce sanse as avea sa ma transfer de la un Spital municipal de urgenta din alt judet, in unitatea dvs.? Motivele sunt de ordin profesional dar si personal, pe care o sa le invoc in cererea de transfer. Multumesc!

Cristi
25 iulie 2013
ora nastere

De ce nu se poate consulta arhiva (condica de nasteri parca se numeste) pt a afla ora nasterii? Am fost acolo sa intreb si doamnele erau asa de inchise la idee de parca vroiam sa-mi vad dosarul de securitate (sunt eu nascut inainte de '90, dar totusi...).

Medic Eforie
25 iulie 2013
Minciuna Sfruntata

Domnule doctor, dumneavoastra afirmati ca nu se doreste desfiintarea profilului ortopedic al SOTRM Eforie Sud si dispersarea echipei de medici ortopezi de la acest spital. Puteti sa-mi explicati atunci, de ce in urma cu aproximativ 3-4 saptamani intr-o discutie privata cu managerul dr Stere Busu l-ati intrebat textual: "Nu te-au cautat inca medicii de la eforie, ca noi le desfiintam spitalul in viitorul apropiat?... " Discutia dumneavoastra cu dl Busu mi-a fost relatata chiar de catre acesta, eu fiind unul dintre medicii de la Sotrm. Mentionez ca intrevederea mea cu dumnealui nu era in legatura cu transferul meu la spitalul din Medgidia....

13 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4902 secunde