Șeful Poliției Municipiului Constanța, EMILIAN PÂRVU, a răspuns întrebărilor tale!

2047
32

Articole recomandate

Șeful Poliției Municipiului Constanța, comisarul șef Emilian Pârvu a fost prezent astăzi în redacția Cuget Liber pentru un dialog live cu cititorii. Vă mulțumim pentru întrebările adresate. O mare parte dintre răspunsuri le puteți citi mai jos. 


Întrebări și răspunsuri


1. Ce se face pentru starpirea bisnitei de tigari din statia RATC de la Gara Constanta? Ce se intampla in apropierea Garii Constanta, in statia RATC nu este demn de un oras european. Nu erau de ajuns tonetele de flori si verdeturi, mai nou a aparut si unul care vinde, pe o masuta de joasa inaltime, FARFURII! Cum sa vinzi vesela intr-o statie de autobuz??? Si bineinteles, coloratii care te imbie sa cumperi prostii la 1 leu/bucata. Dar cel mai deranjanta este prezenta bisnitarilor de tigari. Iertati-mi exprimarea, dar zona "colcaie" de astfel de personaje! Si le merge atat de bine ca si-au divizat bucatica aceea de trotuar, unii vand numai in dreapta statiei de autobuz, altii numai in partea stanga, ba chiar se lucreaza si in schimburi, unii de dimineata, altii seara! In permanenta sunt 8 - 10 bisnitari! De ce nu vine mai des o masina prin aceasta zona?


(răspuns valabil pentru toate întrebările legate de zona Gării CFR)


Emilian Pârvu: Zona Gării CFR Constanța este una dintre zonele intens circulate de pe raza municipiului, unde evident datorită afluenței cetățenilor și mijloacelor de transport generează numeroase probleme care privesc munca de poliție. Așa cum precizați și dvs., ne întâlnim destul de frecvent cu persoane care fac comerț ilicit, cu diverse cazuri de furturi sau îșelăciuni. De cele mai multe ori, din păcate, făptuitorii profită de neatenția cetățenilor și de toleranța acestora. În toate aceste zone, polițiștii constănțeni acționează aproape zilnic în scopul diminuării acestor fenomene. Vă pot exemplifica că numai în primele cinci luni ale anului 2013, în zona Gării, au fost identificate persoane de la care au fost confiscate peste 38.000 de țigarete. Pot să vă mai asigur că astfel de acțiuni vor mai continua și contăm pe sprijinul dvs. de a ne semnala neregurile.




2. In km 4-5 BAR SAFARI se face contrabanda cu tigari de ani de zile,sustinut de politist din sectia 5, cel care anunta cand vin supracontroale. Da amenzi la batranei care vand ce au prin curte si langa el se face trafic.DL, P.....,este sustinut de cadre superioare? Intrebati an cartier cine este subalternul dv,si cu ce se ocupa.


Emilian Pârvu: Am recepționat cu maximă seriozitate mesajul dvs. Pentru alte amănunte vă stau la dispoziție la sediul Poliției Municipiului Constanța. Oricum voi dispune verificări în acest caz.


3. De orice se ocupa politia din km 4-5, dar de linistea si siguranta cetateanului... LIPSA. Este ultima lor grija, nimeni nu face reclamatie, le este mai frica de politisti decat de traficanti sau camatari.


Emilian Pârvu: Pentru a înțelege mai exact despre ce este vorba, vă invit la sediul Poliției Municipiului Constanța pentru a lămuri aceste aspecte. Vă pot spune însă cu certitudine că Secția 5 Poliție este o structură cu o încărcătură foarte mare de sesizări și petiții, la care polițiștii se străduiesc să le găsească rezolvarea legală.


4. Exact in intersectia dintre strazile Stefan cel Mare si Atelierelor, vizavi de Politia municipiului Constanta, sunt de ani de zile niste bisnitari de telefoane mobile. Considerati ca face cinste Politiei municipiului Constanta faptul ca baietasii acestia sunt de ani buni in locul respectiv?


Emilian Pârvu: Este evident că această situație a fost și este în continuare în atenția noastră. Vă asigur că mare parte din cei care își făcuseră un obicei să practice astfel de activități au dispărut de acolo, mai ales după ce unora dintre ei le-au fost confiscate bunurile oferite la vânzare. Din păcate, unul dintre motivele care mențin senzația cetățenilor că în continuare se desfășoară activități ilicite în acel loc este acela că nu am găsit încă o soluție să le interzicem persoanelor respective să staționeze la colțul străzii, mai ales că majoritatea locuiesc în aceeași zonă.


5. De ce se permite circulatia vehiculelor cu tractiune animala in municipiul Constanta?Nici o autoritate locala nu se implica in stoparea acestui fenomen?....Sau e o situatie normala pentru un oras turistic?


Emilian Pârvu: Un răspuns complet și cât se poate de detaliat a fost oferit de colegul meu de la Serviciul Poliției Rutiere, domnul Ciprian Sobaru, în dialogul pe care l-a avut cu cititorii Cuget Liber în urmă cu două săptămâni. 


6. Ne-am saturat de ei, de injuriile lor adresate copiilor nostri care se joaca in parculetul din zona, de caii, caprele si poneii care sunt lasati in voie sa pasca (dezlegati) pe langa blocuri, de curvele care in fiecare seara satisfac clienti pe la geamurile noastre (prezervative folosite gasiti pe toate aleile), scandaluri si muzica la maxim in fiecare zi. Intrebarea mea este: Politia va interveni doar in cazul in care noi locatarii vom pormi un nou razboi civil (cum au mai fost in zona) si cineva va fi ranit?


Emilian Pârvu: Situația din zona dvs. este cunoscută atât la nivelul Pol. Mun. Cta, cât și la nivelul autorităților locale. Chiar luna trecută lucrătorii noștri au acordat sprijin și au luat măsuri polițienești față de cei care locuiesc pe strada Viforului în case naționalizate. Măsurile pe care le-am dispus în continuare constau în informarea periodică a RAEDPP prin polițistul de proximitate a tuturor neregulilor care se constată în legătură cu modul de manifestare a celor car ocupă acele spații, iar pe de altă parte vom lua măsuri ferme față de cei care tulbură liniștea publică sau săvârșesc alte fapte antisociale.


7. Domnule comisar, cat timp dureaza o investigatie, furt din masina in cazul meu, pana ce politia da un verdict in dosar? Mi-a fost furat laptopul din masina acum doi ani si nici pana in ziua de astazi nu a fost solutionat cazul. Exista sanse de reusita in asemenea cazuri? cate furturi din autoturisme ati solutionat in ultimul an?


Emilian Pârvu: Teoretic, o investigație într-un dosar în care se fac cercetări pentru identificarea autorilor durează tot atât timp cât făptuitorul poate fi tras la răspundere. În cazul de față, fiind vorba de un furt, zece ani. Totuși, polițiștii cunosc procedurile de lucru, iar ei sunt obligați să desfășoare un set de activități de investigare și cercetare cum ar fi: cercetarea la fața locului, verificarea și valorificarea informațiilor, exploatarea urmelor criminalistice, căutarea bunurilor sustrase ș.a.m.d., iar dacă acestea nu dau rezultate într-un termen de șase luni până la un an, cercetările se vor relua numai în cazul în care apar elemente noi care să conducă la identificarea autorului. Vă pot spune că în primele cinci luni ale acestui an, în 21 de cazuri reclamate inițial cu autor necunoscut, făptuitorii au fost identificați și trimiși în judecată, iar în alte 15 cazuri autorii au fost prinși în flagrant delict. Pentru a vă lămuri complet cu privire la stadiul cercetărilor în dosarul dvs., vă rog să contactați ofițerul de caz.


8. Chiar nu se poate face nimic cu indivizii care isi fac veacul in piata grivitei, care asteapta victimele sa faca cea mai mica greseala pt a le ataca? Domnule comandant, vi se pare normal ca in anul de gratie 2013, unui constantean sa ii fie teama, pentru propria viata si securitate, sa iasa ziua in amiaza mare pana la piata?


Emilian Pârvu: Vă asigurăm că Piața Griviței este monitorizată permanent pe timpul zilei, iar periodic acționăm împreună cu partenerii noștri din cadrul Jandarmeriei pentru combaterea activităților ilicite.


9. Va rog sa imi spuneti si mie, ca cetatean, de ce nu e bine sa cumpra tigari de la bisnitari? exista riscuri, pericole?


Emilian Pârvu: A cumpăra orice fel de bun de la persoane neautorizate generează multiple riscuri dintre care aș putea să amintesc: bunul respectiv este contrafăcut, poate proveni dintr-un furt sau altă infracțiune, cumpărătorul poate fi tras la răspundere pentru încurajarea activităților ilicite. Vă recomand să achiziționați bunurile de la comercianți autorizați și numai în acest fel veți putea contribui la reducerea fenomenului.


10. Baietii de la gara sau din alte zone care fac trafic cu tigari sunt bineveniti si atat timp cat tigarile in romania au pretul pe care il au si comparativ cu salariile costa pentru o persoana/luna intre 10-50% din salariu atunci eu personal ii sprijin si am cumparat tigari "la negru" ca multi altii iar parerea asta nu este doar a mea, sunt o gramada de fumatori care isi cumpara viciul la negru si politisti care cumpara tigari din abator de ex. aia cu tarabele lor daca ar avea o marfa cat de cat calitativa si variata sau macar interesanta atunci sunt ok dar nu sa stea cu taraba in mijlocul drumului ci cat de cat organizat. sunt si prin afara cu duiumul dar marfa pe care o dau astia la "1 leu" a picat pana si testele de calitate ale "fabricii" din china unde au fost produse. problemele sunt altele: hotii de prin zonele binecunoscute: gara, autogari, piete, in general zone aglomerate ca sa nu mai zic de autobuze unde se fura de se sparge. sincer, o parte din ei ii stiu eu din vedere si nu ma intereseaza prea mult cu cine imi petrec calatoria pana la coborare dar ii vezi destul de des. telefoane, portofele, posete si mai stiu eu ce, dispar zilnic. de ce nu face politia un program de educare al populatiei cum sa se protejeze de hoti, in sensul masurilor de preventie, nu sa sara la bataie. si nu ma refer aici la vesnica pomenire: nu vorbiti la mobil pe strada, in autobuz etc. pai e TELEFON MOBIL, ata se presupune sa faci cu el ca asa stai si vb doar de la fixu' de acasa. un parteneriat cu o firma de telefonie mobila, implementarea de gps tracker(care exista dar mai bine te lasi pagubas pana isi da politia acordul) facil, sisteme de blocare a mobilului de la distanta cu avertizare sonora(cautati pe youtube: Mobile tracker / anti-theft for Android phone with Avast) asigurarea smartphoneului in caz de furt etc. cu toii suntem destul de atenti dar sunt momente cand te concentrezi la altele, e aglomerat, compostezi biletul ai mai multa grija de portofel etc si aceste clipe sunt speculate de hoti. explicatile oamenilor ca la urcarea in autobuz a calatorilor e sansa cea mai mare pentru a fi "vaduvit" de obiecte personale.


Emilian Pârvu: Apreciez foarte mult preocuparea dvs. pentru protecția bunurilor de folosință îndelungată și este un exemplu bun de urmat. Un telefon mobil, un autovehicul sau locuința protejate cu sisteme de siguranță creează mari probleme hoților dacă intenționează să le atace și sprijină totodată polițiștii în activitatea lor de prindere a hoților și recuperarea bunurilor sustrase. Mai sunt însă și multe alte metode foarte simple de a preveni furturile, cum ar fi: să avem o relație de bună vecinătate, să semnalăm faptele antisociale și persoanele care le săvârșesc în cel mai scurt timp organelor de Poliție, să educăm copii astfel încât să evite anturajele dubioase ș.a.m.d. 


11. Referitor la furturile din buzunare, din autobuze sau piete - hotii ii stiu deja pe politisti, asa ca prevenire cu politisti in civil sau prinderi in flagrant mai greu. Propunerea mea este sa procedati altfel: pe sistemul detasatilor care va vin in timpul verii, aduceti studenti de la Academia de Politie sau de la scolile de agenti si puneti-i sa se plimbe toata ziua prin autobuze, prin piete, pe plaja. Asa isi formeaza si ei ochiul, mai prind si hotii in flagrant, si toata lumea este multumita.


Emilian Pârvu: La nivelul Biroului de Investigații Criminale al Poliției Municipiului există un compartiment specializat pe acest domeniu. Pe lângă activitățile pe care acești polițiști le desfășoară, acționăm frecvent și cu alte forțe de sprijin din cadrul structurilor noastre, jandarmeriei și RATC.


12. Ma poate trage pe dreapta un politist care nu este de la rutiera, ci de la ordine publica?


Emilian Pârvu: Da, orice polițist are acestă competență, cu precizarea că doar polițiștii de la Rutieră pot aplica sancțiuni contravenționale la OUG 195.


13. Sambata, 29 iunie, orele 10,00, doi agenti de politie care, presupun eu, ar fi trebuit sa fie in patrulare, caci erau imbracati in uniforma si erau cu masina de serviciu, isi serveau cafeaua pe terasa la Zorile. Masina parcata in fara restaurantului, iar ei admirau marea, in timp ce se delectau cu o cafea. Nimic in neregula, dar nu se poate sa depene amintiri si sa admire peisajul in timpul liber?


Emilian Pârvu: Achiesez la punctul dvs. de vedere. Dacă ați reținut numărul de înmatriculare al autovehicului vă rog să mi-l comunicați.


14. As dori sa ne spuna dl. comisar sef Parvu ce avere are!


Emilian Pârvu: Averea mea este publicată site-ul Poliției Române, www.igpr.ro, la secțiunea Declarații de avere.


15. Buna ziua.Sunt unul din absolventii sectiei de Politie Locala de la Ovidius. Domnule comisar, cand vor iesi posturi la Politia Locala din Constanta?sau cand se fac incadrari directe la IPJ Constanta?


Emilian Pârvu: În ambele situații, cel mai complet răspuns îl puteți primi de la serviciile de resurse umane ale celor două instituții. 


16. Am facut nenumarate sesizari atat la Primaria Constanta, Politia Locala, IPJ Constanta si Sectia 5 de Politie privind problemele pe care le intampinam in fiecare zi cu Paraipan Ionel si totusi nu s-a luat nicio masura. Creaza probleme aproape intregului bloc, are un numar impresionant de plangeri dar efectiv totul ramane in pom iar noi dezgustati de nepasarea celor ce ar trebui sa ne protejeze. Acest personaj isi atribuie intreaga parcare din fata blocului, si pe o parte si pe cealalta a strazii, iar eu nu de mult am fost blocata de ambele autovehicule ale sale, fiind privata de dreptul de a circula liber pe drumurile publice, si oricat am incercat sa trag un semnal de alarma m-am lovit de un zid impus de autoritati cum ca a fost o simpla intamplare si nu se pot lua masuri intrucat era duminica ora 20.00. Legea s-a schimbat dupa acest caz pentru ca s-a stabilit o distanta minima intre 2 autovehicule dar eu in continuare sunt la mila si cheful dumnealui cand vreau sa parchez. Incerc sa aflu cand vor fi amenajate parcarile pe Varful cu Dor si nu primesc niciun raspuns. Am sesizat autoritatile cu privire la faptul ca isi spala frecvent masina in fata blocului sau face gratare, isi coace vinete omul in fata geamurilor noastre dar inca o data mi s-a dovedit lipsa de interes pentru ca nu erau echipaje pentru acest gen de sesizari iar meciul de fotbal din orasul nostru era mai important. Cum ma puteti ajuta, pe mine si pe ceilalti locatari ai acestui bloc, astfel incat acest om sa poata respecta drepturile noastre? Va stau la dispozitie cu orice alte detalii privind cele mentionate si indraznesc sa sper ca puteti arunca o privire peste acest personaj. Multumesc!


Emilian Pârvu: Mulțumesc, voi verifica sesizarea dvs. 




Comentează știrea

32 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
anonim
1 iulie 2013
sectia 5 ,creaza noi locuri de munca

An km 4-5 BAR SAFARI se face contrabanda cu tigari de ani de zile,sustinut de politist din sectia 5,cel care anunta cand vin supracontroale .Da amenzi la batranei care vand ce au prin curte si langa el se face trafic.DL, P.....,este sustinut de cadre superioare?antrebati an cartier cine este subalternul dv,si cu ce se ocupa.

dan
1 iulie 2013
afaceristi

De ori ce se ocupa politia din km4-5,dar de linistea si siguranta cetateanului......LIPSA este ultima lor grije,nimeni nu face reclamatie,le este mai frica de politisti decat de traficanti sau camatari.

ducu
1 iulie 2013
hotia din valu lui traian

situatia este tragica faceti ceva opriti toate hotiile din valu lui traian si arestati totii tiganii din localitate

Moartea din Carpati
1 iulie 2013
Bisnita vizavi de Politie!

Exact in intersectia dintre strazile Stefan cel Mare si Atelierelor, vizavi de Politia municipiului Constanta, sunt de ani de zile niste bisnitari de telefoane mobile. Considerati ca face cinste Politiei municipiului Constanta faptul ca baietasii acestia sunt de ani buni in locul respectiv?

radu
1 iulie 2013
siguranta circulatiei

De ce se permite circulatia vehiculelor cu tractiune animala in municipiul Constanta?Nici o autoritate locala nu se implica in stoparea acestui fenomen?....Sau e o situatie normala pentru un oras turistic?

Dan
1 iulie 2013
Tiganii din "Petrol" zona ABATOR

Ne-am saturat de ei, de injuriile lor adresate copiilor nostri care se joaca in parculetul din zona, de caii, caprele si poneii care sunt lasati in voie sa pasca (dezlegati) pe langa blocuri, de curvele care in fiecare seara satisfac clienti pe la geamurile noastre (prezervative folosite gasiti pe toate aleile), scandaluri si muzica la maxim in fiecare zi. Intrebarea mea este: Politia va interveni doar in cazul in care noi locatarii vom pormi un nou razboi civil (cum au mai fost in zona) si cineva va fi ranit?

Nelutu
1 iulie 2013
furtul in autobuze

Baietii de la gara sau din alte zone care fac trafic cu tigari sunt bineveniti si atat timp cat tigarile in romania au pretul pe care il au si comparativ cu salariile costa pentru o persoana/luna intre 10-50% din salariu atunci eu personal ii sprijin si am cumparat tigari "la negru" ca multi altii iar parerea asta nu este doar a mea, sunt o gramada de fumatori care isi cumpara viciul la negru si politisti care cumpara tigari din abator de ex. aia cu tarabele lor daca ar avea o marfa cat de cat calitativa si variata sau macar interesanta atunci sunt ok dar nu sa stea cu taraba in mijlocul drumului ci cat de cat organizat. sunt si prin afara cu duiumul dar marfa pe care o dau astia la "1 leu" a picat pana si testele de calitate ale "fabricii" din china unde au fost produse. problemele sunt altele: hotii de prin zonele binecunoscute: gara, autogari, piete, in general zone aglomerate ca sa nu mai zic de autobuze unde se fura de se sparge. sincer, o parte din ei ii stiu eu din vedere si nu ma intereseaza prea mult cu cine imi petrec calatoria pana la coborare dar ii vezi destul de des. telefoane, portofele, posete si mai stiu eu ce, dispar zilnic. de ce nu face politia un program de educare al populatiei cum sa se protejeze de hoti, in sensul masurilor de preventie, nu sa sara la bataie. si nu ma refer aici la vesnica pomenire: nu vorbiti la mobil pe strada, in autobuz etc. pai e TELEFON MOBIL, ata se presupune sa faci cu el ca asa stai si vb doar de la fixu' de acasa. un parteneriat cu o firma de telefonie mobila, implementarea de gps tracker(care exista dar mai bine te lasi pagubas pana isi da politia acordul)facil, sisteme de blocare a mobilului de la distanta cu avertizare sonora(cautati pe youtube: Mobile tracker / anti-theft for Android phone with Avast) asigurarea smartphoneului in caz de furt etc. cu toii suntem destul de atenti dar sunt momente cand te concentrezi la altele, e aglomerat, compostezi biletul ai mai multa grija de portofel etc si aceste clipe sunt speculate de hoti. explicatile oamenilor ca la urcarea in autobuz a calatorilor e sansa cea mai mare pentru a fi "vaduvit" de obiecte personale.

marin
1 iulie 2013
contrabanda

bai oamenilor faceti ceva cu aia de la gara cu tigarile lor ca nu ai loc dimineata sa stai in statie de ei: "tigari, tigarele" e tot ce auzi. pai nu sprijinim contrabanda si hotia domle!

Mirela
1 iulie 2013
propunere

Referitor la furturile din buzunare, din autobuze sau piete - hotii ii stiu deja pe politisti, asa ca prevenire cu politisti in civil sau prinderi in flagrant mai greu. Propunerea mea este sa procedati altfel: pe sistemul detasatilor care va vin in timpul verii, aduceti studenti de la Academia de Politie sau de la scolile de agenti si puneti-i sa se plimbe toata ziua prin autobuze, prin piete, pe plaja. Asa isi formeaza si ei ochiul, mai prind si hotii in flagrant, si toata lumea este multumita.

CONSTANTEAN
1 iulie 2013
solutia sunt camerele video

Solutia sunt camerele de supraveghere! Se tot discuta de ani buni deja ca vor fi amplasate camere video in zonele fierbinti din Constanta. Cand vor fi montate?

32 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4016 secunde