Ce afecțiune gravă face ravagii printre constănțeni

272
Ce afecțiune gravă face ravagii printre constănțeni - ceafectiunegrava-1437580564.jpg

Articole de la același autor

Semnal de alarmă din partea medicilor pneumologi constănțeni! Spitalul de pneumoftiziologie Palazu Mare a înregistrat cu 70 de cazuri de TBC mai multe față de anul trecut. Specialiștii spun că în ceea ce privește tuberculoza multidrog rezistentă, situația este cu atât mai gravă.

"Pe semestru I, adică primele 6 luni ale acestui an, 6.822 de persoane suspecte de tuberculoză au intrat în supraveghere și au fost supuse controalelor. Au fost realizate 5.014 radiografii și 4.742 de pacienți au fost supuși unor metode clasice de testare. S-au mai realizat 239 de antibiograme, 1.706 investigații în mediu lichid și 489 de investigații moleculare, acestea din urmă fiind cele mai costisitoare.

Apoi, s-au realizat 1.671 testări la tuberculină și 377 pacienți au intrat pe tratament chimioprofilaxic, adică tratament de prevenție.

În ceea ce privește pacienții diagnosticați, avem, pe semestrul I, 1.191 de bolnavi. Mulți dintre ei sunt încă în tratament. În cazul acestor bolnavi s-au efectuat 508 examene radiologice, 1.135 examene medicale prin metode convenționale și 33 de teste rapide. Aceste teste se efectuează după confirmarea diagnosticului, când deja pacientul intră pe tratament", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Elena Danteș, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare.

În ceea ce privește aceste teste rapide, medicul spune că diferența dintre o metodă convențională de tratament, cum ar fi antibiograma, și metoda de testare rapidă este reprezentată de timp. Dacă în cazul primului test medicii pot afla rezultatele abia după 4 luni, în cazul testelor rapide acestea sunt aflate după doar două ore.

În acest context, Ministerul Sănătății a sesizat Parchetul instanței supreme, Curtea de Conturi și ANRMAP, după ce a efectuat un control la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală privind licitația și achiziția unor teste pentru depistarea rapidă a tuberculozei multidrog rezistentă.

Corpul de control al ministrului a găsit la institut unele nereguli la licitații și achiziția testelor pentru depistarea tuberculozei multidrog rezistentă.

Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" este coordonatorul Programului național de control al tuberculozei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.881 secunde