Ce bătăi de cap ne dă "boala sărutului"

309
Ce bătăi de cap ne dă
Deși ar putea fi considerată o boală a adulților, iată că așa-zisa "boală a sărutului", cum este supranumită mononuncleoza infecțioasă, afectează într-o foarte mare măsură copiii și adolescenții. 

Aceasta este o afecțiune virală, infecțioasă, a cărei cauză este contractarea unui virus din categoria celor herpetice. Boala poate afecta adolescenții, dar apare foarte frecvent și la copiii de vârste mai mici, de exemplu la cei de grădiniță, care, prin utilizarea acelorași jucării sau obiecte, transmit de la unii la alții virusul.

Cel mai adesea însă ea se transmite prin intermediul salivei, fapt pentru care se mai numește și "boala sărutului".

"Manifestările sunt similare virozelor, însă se însoțește de frisoane și stare febrilă ce se prelungește la câteva zile, și creșterea în mărime a ganglionilor cervicali posteriori, adică din spatele gâtului, dar și cu dureri abdominale, dureri musculare, roșu în gât sau dureri de cap. Tratamentul se bazează pe medicamente antivirale, însă în cazul în care apar complicațiile, pacientul necesită internarea. Dacă bolnavul nu este internat, se impune izolare la domiciliu și repaus la pat pentru 7-14 zile, în funcție de severitatea infecției, consum crescut de lichide, regim alimentar care poate fi extins la trei luni, având în vedere afectarea hepatică, evitarea excesului de grăsimi și dulciuri", explică dr. Mirela Stângaciu, medic de familie. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 19 Martie 2013
Stire din Sănătate : Când și de ce mint copiii
Pagina a fost generata in 1.6586 secunde