Ce dezvăluie limba despre starea de sănătate

1793
Ce dezvăluie limba despre starea de sănătate - limba-1314627514.jpg
Atunci când un medic începe o examinare, îi cere pacientului să scoată limba. Motivul: pe acest organ se "ascund" indicii privind starea de sănătate, pe care medicii știu să le recunoască. Vă prezentăm, în rândurile următoare, câteva dintre diversele aspecte ale limbii, care dau de gândit cadrelor medicale.

l Pete albe - dacă limba este acoperită de depozite albe, păstoase, poate indica prezența unei infecții. După ce infecția este tratată corespunzător, aspectul limbii trebuie să-și revină la normal, adică la culoarea roz caracteristică.

l Culoare închisă a limbii - dacă limba este neagră sau maro închis, cauza trebuie căutată în alimentație (consumul de cafea, de exemplu) sau în administrarea de substanțe medicinale (administrarea de bismut, substanță folosită în tratarea sifilisului, duce la înnegrirea temporară a limbii). Simplul periaj ar trebui să ajute la estomparea culorii, pentru ca limba să revină la normal.

l Apariția unor fire de păr - partea de sus a limbii este acoperită cu papile filiforme, care seamănă cu firele de păr. În condiții normale, acestea nu trebuie observate; însă, dacă se văd și dau aspectul de limbă păroasă, înseamnă că este prezentă în organism o infecție bacteriană sau s-a făcut exces de administrare de antibiotice.

l Ulcerații - aftele sau ulcerațiile de la nivelul gurii sunt extrem de dureroase. Acestea apar în cazul unei răceli, în prezența febrei sau în urma consumului de citrice în exces. O ulcerație se vindecă, în mod normal, în maximum zece zile. Însă, dacă leziunile nu dispar după această perioadă, ci din contră încep să se înrăutățească, este bine să consultați un medic O.R.L.-ist.

l Suprafața neregulată a limbii - papilele filiforme, despre care menționam mai devreme, sunt ușor proeminente în mod obișnuit. Uneori se înroșesc și se inflamează, în general în urma consumului unui aliment fierbinte. Dacă zona afectată își revine în câteva zile, inflamația nu este simptomul unei boli grave. Totuși, dacă manifestările se agravează și nu se vindecă, poate fi semnul unui cancer oral.

l Senzația de arsură - această senzație este descrisă în mod special de femeile aflate în perioada de început de menopauză. Acestea spun că senzația le afectează limba și întreaga gură și este însoțită, ocazional, și de durere. Alte cauze posibile pot fi infecțiile bacteriene sau deficiențele nutriționale.

l Limba decolorată și catifelată - astfel arată limba unei persoane cu deficit de fier. Explicația este că sângele nu mai poate transporta suficient oxigen, pentru a păstra culoarea roșie a țesuturilor. Drept urmare, toate țesuturile, inclusiv limba, își pierd culoarea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.263 secunde