Ce efecte are carnea roșie asupra organismului tău

1280
Carnea poate fi cu greu înlocuită de alte alimente și să asigure, în aceeași măsură, necesarul zilnic de proteine. Mai ales pentru copii, nutriționiștii recomandă consumul de carne pentru proteinele, mineralele și vitaminele pe care le conține. În cazul adulților însă, excesul de carne roșie poate favoriza apariția mai multor afecțiuni.

Consumul moderat de carne roșie, cum ar fi carnea de vită, de porc sau de vânat, nu este dăunător. În schimb, mâncată în exces, reprezintă un factor adjuvant în declanșarea afecțiunilor cardiovasculare, a bolilor de inimă, diabetului sau chiar a cancerului.

"Consumul de carne roșie nu reprezintă unul dintre factorii primari de risc în apariția acestor boli, cum este fumatul sau sedentarismul, dar poate fi un factor favorizant", aflăm de la dr. Gheorghe Dumitru, medic primar în medicina sportivă și nutriționist.

Grăsimile din carne duc la creșterea colesterolului

În general, carnea roșie trebuie eliminată din alimentație, sau măcar consumată foarte rar, de către persoanele care suferă deja de diferite afecțiuni, au colesterolul și glicemia ridicate sau au probleme cu metabolismul. De exemplu, unele tipuri de carne roșie sunt bogate în grăsimi saturate care ridică nivelul colesterolului din sânge, ceea ce crește riscul bolilor de inimă. Dr. Dumitru spune, însă, că "nu există boli specifice consumului excesiv de carne roșie, ci există bolnavi, așa că trebuie analizat fiecare caz în parte".

Medicul constănțean mai spune că o parte din grăsimea din carne poate fi îndepărtată prin modalitatea de preparare. Cel mai indicat ar fi să mâncați carne preparată la cuptor sau prin fierbere și să evitați prăjelile.

În perioada de creștere, proteinele sunt esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a organismului, iar proteinele de origine animală conțin toate elementele necesare pentru creșterea organelor corpului. Carnea roșie este și o sursă importantă de fier, vitamina B12 și zinc, care ajută la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea bolilor infecțioase.

"Nu poți exclude carnea roșie din alimentația copiilor, deoarece ajută la prevenirea anemiei. Structura osoasă pe care se așează calciul are nevoie de proteine pentru a se dezvolta în condiții normale. De aceea, carnea nu ar trebui eliminată din regimul copiilor mai mici de 16 ani", explică dr. Dumitru.

Câtă carne roșie ar trebui să mâncați

În majoritatea cazurilor, sunt recomandate porțiile reduse de carne roșie, dar nutriționiștii ne sfătuiesc să nu renunțăm complet la acest produs. Cantitatea recomandată zilnic se socotește în funcție de greutatea corporală a fiecăruia.

"Se calculează câte un gram de proteine pentru fiecare kilogram. Prin urmare, un om care cântărește 50 de kilograme ar trebui să consume zilnic în jur de 50 de grame de proteine. Acestea pot fi asimilate din toate tipurile de carne, dar și din pește, ouă, pâine, lapte sau brânză. Pentru o persoană cu o greutate normală, 200 de grame de carne pe zi este suficientă, pe lângă celelalte alimente care conțin proteine", mai spune dr. Gheorghe Dumitru.

Medicul precizează că această cantitate este calculată în fiecare situație în parte în funcție de vârstă, sex, greutatea corporală, eventualele afecțiuni, dar și mediul de lucru. O cantitate mai mare de carne este recomandată persoanelor care au suferit de boli ale stomacului sau alte afecțiuni în urma cărora au slăbit foarte mult. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 14 Octombrie 2011
Stire din Sănătate : Colesterolul îmbolnăvește picioarele
Sâmbătă, 10 Aprilie 2010
Stire din Sănătate : Cum să țineți sub control colesterolul
Pagina a fost generata in 0.6347 secunde