Ce este gingivita şi cum poate fi prevenită

165
Ce este gingivita şi cum poate fi prevenită - gingivita-1653395189.jpg

Articole de la același autor

Gingivita - inflamarea gingiilor - este stadiul incipient al unei afecţiuni gingivale, fiind şi cel mai uşor de tratat. Cauza directă a producerii gingivitei este placa bacteriană - pelicula moale, aderentă şi incoloră de bacterii ce se formează constant pe dinţi şi gingii. Dacă nu se îndepărtează placa bacteriană prin periaj zilnic şi curăţarea cu aţa dentară, aceasta produce toxine care pot irita ţesutul gingival şi cauza gingivita. În acest stadiu al afectării gingivale, procesul este reversibil, deoarece ţesutul osos şi ţesutul conjunctiv care susţin dintele în alveolă nu au fost încă afectate. Totuşi, dacă nu este tratată, gingivita evoluează către parodontită şi duce la deteriorarea permanentă a dinţilor, țesuturilor gingivale sau osului.

Specialiștii spun că semnele şi simptomele clasice ale gingivitei sunt gingiile înroşite, tumefiate, sensibile la durere, care sângerează la periaj. Un alt semn al afecţiunii gingivale este retracţia gingiilor, ceea ce dă un aspect alungit dinţilor. Afecţiunile gingivale pot evolua prin formarea unor pungi gingivale între dinţi şi gingii, care colectează placa bacteriană şi particulele alimentare. Unele persoane manifestă şi respiraţie cu miros neplăcut, persistentă, sau un gust neplăcut în gură, chiar dacă boala nu este avansată.

Pentru a preveni gingivita, igiena orală corectă este esenţială. Totodată, și periajele dentare profesionale sunt extrem de importante, deoarece placa bacteriană acumulată sau tartrul pot fi îndepărtate numai de un medic dentist sau igienist dentar. Ca sfat, periajul corect şi folosirea aţei dentare pentru îndepărtarea plăcii bacteriene şi a particulelor alimentare împiedică formarea tartrului. De asemenea, se mai recomandă o alimentaţie corectă, care asigură aportul de nutrimente pentru maxilar, ţesuturi gingivale şi dinţi, evitarea ţigaretelor şi a altor forme de tutun, iar controlul dentar de rutină este binevenit. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4224 secunde