Maxima zilei: "Ne-au rămas puține dureri, dar sănătoase". (Vasile Ghica)

Concurs Ce este urografia intravenoasă?

4732

Articole de la același autor

Urografia intravenoasă (UIV) este o tehnică radiologică de investigare a aparatului urinar.
Ea constă în injectarea intravenoasă a unei substanțe de contrast și efectuarea de radiografii succesive. UIV este valoroasă deoarece oferă date despre mărimea și forma organelor și funcția renală.

Cum se efectuează?
După o radiografie abdominală efectuată înainte de a fi administrată substanța de contrast și testarea la substanța de contrast se trece la injectarea acesteia lent intravenos. Substanța de contrast trece din sânge în rinichi, umple sistemul de colectare de la nivelul acestora și apoi trece prin uretere către vezica urinară.
Există un risc minor ca pacienții să fie alergici la substanța de contrast iodată. Dacă suferi de alergie, având rinită alergică sau astm bronșic, poți avea o reacție alergică la substanța administrată. Pacienții diabetici care fac tratament cu metformin, precum Meguane sau Glucophage, trebuie să întrerupă administrarea acestui medicament cu 48 ore înainte de efectuarea investigației. Femeilor gravide le este recomandat să nu efectueze această investigație radiologică decât dacă potențialul beneficiu depășește riscul asupra fătului.
Pentru ca examinarea să se poată efectua în condiții normale, este necesar ca intestinul să fie gol. Este suficient să nu mănânci cu șase ore și să nu bei cu patru ore înainte de examinare.
Eliminarea materiilor fecale se efectuează cu ajutorul unui purgativ. Dacă investigația se efectuează în cursul după-amiezii, pregătirea începe din seara precedentă.
Masa de seară va fi ușoară, fără a conține fructe sau legume, care nu se digeră complet. Se poate mânca pâine, carne fiartă sau la grătar, ouă fierte moi, brânză proaspătă de vaci. În dimineața examinării nu se mănâncă nimic. Între orele 7.00-11.00, se bea un litru de soluție de Fortrans: se dizolvă un plic într-un litru de apă plată sau apă de la robinet și se consumă câte o cană la cinci – zece minute.
Dacă investigația se efectuează în cursul dimineții, pregătirea începe din ziua precedentă. După examinare se recomandă să te hidratezi adecvat, consumând trei – patru litri lichide/24 ore.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.27 secunde