Ce impact dezastruos are televizorul asupra copiilor

1146
Ce impact dezastruos are televizorul asupra copiilor - copiiiabandonatiinfata-1415980208.jpg

Articole de la același autor

Cu părinți tot mai ocupați și preocupați de grijile cotidiene, cărora le rămâne prea puțin timp pe care să îl dedice copiilor, cei mici sunt "abandonați" în fața televizoarelor. Ce preț plătesc, însă, părinții pentru această alegere și cât de puternic este impactul emoțional al informațiilor pe care ei le vizualizează în fața micilor ecrane, ne explică psihoterapeutul Cristina Gemănaru.

În zilele actuale, părinții sunt din ce în ce mai ocupați, iar a petrece timpul cu copilul devine uneori un lux. Totodată, la vârstele copilăriei, tot ceea ce vine din mediul înconjurător influențează într-o formă sau alta. Învățarea comportamentelor agresive este favorizată de atractivitatea agresorului, de prezentarea violenței ca fiind justificată, de caracterul foarte realist al violenței, de recompensarea violenței sau dacă violența este prezentată ca distractivă.

"Copiii imită, mai ales la vârste foarte mici, tot ceea ce văd, iar atunci când sunt «abandonați» în fața televizorului la un film de desene animate sau pur și simplu la reclame, ori la știri, impactul acestora asupra dezvoltării copilului este major. Un copil care stă prea mult la televizor va avea probleme în dezvoltarea capacităților de a socializa, deoarece el nu va avea în fața lui un partener de discuții cu care ar putea schimba afecte, emoții, informații, ci are în fața lui o înșiruire de imagini mai mult sau mai puțin educative. Va duce lipsă de prieteni, iar singurul lucru care îi va produce plăcere va fi ceea ce vede pe micul ecran.

Studiile au demonstrat și faptul că petrecerea unei perioade îndelungate în fața televizorului influențează dezvoltarea cortexului pre-frontal, acea zonă care se ocupă de planificare, de organizare, de control, de judecata morală și de atenție", a precizat psihoterapeutul Cris-tina Gemănaru, coordonatorul Centrului de Autism "Marea Neagră" Constanța.

Informații înțelese greșit

Orice vede cel mic pe ecran îl poate influența într-un fel sau în altul. Pornind de la reclame, până la știri și desene animate, copilul percepe absolut orice informație și încearcă să o pună în practică.

Foarte multe studii de caz au arătat faptul că violența la vârste fragede este inspirată din filmele pe care minorii le-au urmărit, acestea oferindu-le exemple de activități pe care ei le-au perceput ca fiind acceptate de societate. În acest fel, se dezvoltă noile comportamente de agresivitate verbală și/sau fizică, iar această problemă apare mai ales pentru că părinții nu își fac un timp minim necesar pentru a le explica ce trebuie și ce nu trebuie să facă.

"Datorită faptului că nu au o maturitate psiho-socială dezvoltată, micuții nu au capacitatea de a face diferența între bine și rău, iar eroii negativi din filmele de desene animate devin modele de urmat în viața de zi cu zi.

Important este ca televizorul să nu ocupe cea mai mare parte a timpului, ci să se impună limite, pentru a minimaliza efectele negative care pot să apară.

Pe de altă parte, esențial este ca în acest program tumultuos al vieții de zi cu zi, să reușim să petrecem timp alături de copiii noștri", a mai explicat psihoterapeutul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2898 secunde