Ce investigații cresc șansele de vindecare a cancerului de colon

386
1
Ce investigații cresc șansele de vindecare a cancerului de colon - ceinvestigatiidrluanaalexandresc-1417617081.jpg

Articole de la același autor

Incidența cancerelor colorectale este în continuă creștere, spun specialiștii în gastroenterologie. Cu toate acestea, datorită mijloacelor superioare de diagnostic și terapie, mortalitatea nu a crescut în paralel cu incidența. Eforturile de prevenție și diagnostic precoce au dus la creșterea semnificativă a șanselor de vindecare.

Cancerul colorectal evoluează inițial local, iar progresia se face în etape: de la local (la nivelul peretelui colonic sau rectal), la loco-regional (invazie ganglionară regională) și apoi la boala metastatică (metastaze la distanță  hepatice, pulmonare, osoase, cerebrale).

Diagnosticul precoce este de foarte mare importanță deoarece se pot depista leziuni pre-canceroase (polipi adenomatoși ce pot beneficia de vindecare completă) sau leziuni canceroase înainte de a se manifesta clinic, asigurând o rată mare de vindecare.

"Majoritatea deceselor prin cancere colorectale ar putea fi prevenite prin depistare precoce. Ca metode de diagnostic precoce pentru cancerele colorectale sunt foarte utile: testele de depistare a hemoragiilor oculte în materiile fecale (ușor de acceptat de către pacienți, aplicabile la nivel populațional, cu rezultate fals negative puține), rectosigmoidoscopia, colonoscopia și colonoscopia virtuală (lipsită însă de posibilitatea efectuării de biopsii sau polipectomii). Dintre toate acestea, colonoscopia reprezintă examinarea colonică completă.

Datorită incidenței în creștere a cancerelor colorectale, persoanele cu vârsta peste 50 de ani și fără factori de risc semnificativi pentru cancer, ar trebui consiliate să efectueze un test de depistare a hemoragiilor oculte din materii fecale o dată pe an și o colonoscopie o dată la 10 ani. Pentru cei care prezintă un istoric familial de cancer colorectal, depistarea activă trebuie să înceapă mai devreme (la vârsta de 40 de ani)", a precizat dr. Luana Alexandrescu, medic primar, gastroenterologie/ medicină internă în cadrul centrului medical Gastromond.

Care sunt semnele acestei afecțiuni

Cele mai importante elemente de diagnostic clinic pentru cancerele colorectale sunt: tulburările de tranzit intestinal: diaree persistentă sau repetată fără o explicație plauzibilă - caracteristică pentru cancerul de colon ascendent, alternanța diaree/constipație și constipația recent instalată - caracteristice cancerului de colon stâng, scaune in formă de "creion" și tenesme rectale, adică contracturi spastice dureroase ale sfincterului anal sau ale colului vezicii urinare - tipice pentru cancerele rectale stenozante, sângerările digestive de tip inferior (rectoragii - sânge curat sau amestecat cu scaun), durerile abdominale (uneori colicative, însoțite de meteorism abdominal).

"Orice modificare persistentă de tranzit intestinal la o persoană cu vârsta peste 50 de ani, trebuie investigată prin colonoscopie. De asemenea, orice modificare recentă de tranzit intestinal la o persoană cunoscută cu constipație cronică, sau orice asociere a constipației cronice cu o anemie feriprivă sau cu rectoragii, trebuie investigată prin colonoscopie.

De multe ori cancerul colorectal poate îmbrăca un tablou clinic similar cu al sindromului de intestin iritabil. De aceea, este greșit să se trateze pentru sindrom de intestin iritabil un pacient cu vârsta peste 50 de ani, fără a avea un examen colonic complet (colonoscopie).

Diagnosticul precoce al cancerelor colorectale reprezintă premisa obligatorie pentru creșterea semnificativă a șanselor de vindecare", a completat dr. Ioana Buzoianu, medic specialist medicină internă în cadrul centrului medical.

XXX

Pe parcursul acestei luni, în cadrul centrului medical Gastromond pacienții pot beneficia gratuit de un pachet de analize uzuale, ecografie abdominală, administrarea de tratamente perfuzabile și injectabile, cu medicația inclusă, endoscopie digestivă superioară sau inferioară, toate pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie sau specialist și dovada de asigurat.

Programările se pot face la numerele de telefon 0770255914 și 0341462767.

Comentează știrea

eva
4 decembrie 2014
munca la domiciliu

Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Decembrie 2014
Stire din Sănătate : Cum se diagnostichează cancerul de colon
Sâmbătă, 08 Noiembrie 2014
Stire din Sănătate : O colonoscopie îți poate salva viața!
Pagina a fost generata in 0.3728 secunde