Ce probleme de sănătate ascunde transpirația excesivă

294
Ce probleme de sănătate ascunde transpirația excesivă - fondtranspiratie-1406742781.jpg

Articole de la același autor

Sudorația exagerată este considerată o boală care, la rândul ei, ascunde alte probleme de sănătate, cum ar fi gută, boli neurologice, afecțiuni ale glandei tiroide, boli metabolice, diabet zaharat, hipoglicemie, tuberculoză pulmonară.

Fără doar și poate, toată lumea transpiră, mai ales vara, sau ca urmare a unui efort sau a unor emoții puternice, dar când ajungi să te faci lac din cap până-n picioare, indiferent de anotimp și de îm-prejurare, e imposibil să nu-ți faci probleme și să nu te gândești la ce e mai rău. După cum ne-a explicat dr. Anca Sima, medic primar în cadrul Clinicii Homeomed, comparativ cu transpirația obișnuită sau fiziologică, al cărei rol este de a asigura termoreglarea normală a organismului, transpirația în exces sau hiperhidroza generalizată, cum se mai numește, care cuprinde întregul organism aparent fără niciun motiv, este o stare de boală ce trebuie tratată cu toată atenția: "Ca stare de transpirație excesivă, hiperhidroza este de mai multe feluri, în funcție de localizare. Astfel, când este afectat întregul organism, vorbim despre hiperhidroză generalizată, iar când cele care transpiră în exces sunt picioarele, palmele și zonele axiale, despre hiperhidroză localizată. Însă, trebuie știut că mai există și hiperhidroza congenitală, moștenită de la părinți, ca și hiperhidroza dobândită, care se declanșează pe parcursul vieții".

Ce ascunde hiperhidroza

Lucrurile nu sunt deloc simple, întrucât sudorația exagerată este considerată o boală care, la rândul ei, ascunde alte afecțiuni, precum afecțiuni ale glandei tiroide, gută, boli metabolice. De asemenea, și pacienții diagnosticați cu diabet zaharat, hipoglicemii, tuberculoză pulmonară sau boli neurologice acuză transpirație în exces. O altă categorie de persoane care suferă mult din cauza sudorației exagerate sunt alcoolicii cu ștate vechi, cronici, dar și femeile aflate la premenopauză sau menopauză.

Ești sau nu bolnav

Chiar dacă fiecare simte pe pielea lui cât de mult transpiră, potrivit dr. Anca Sima, nu se poate vorbi cu certitudine despre hiperhidroză decât dacă acest diagnostic a fost stabilit, prin metode specifice, de către medicul specialist. Este vorba despre niște teste la care sunt supuse persoanele cu sudorație excesivă. Însă, medicul recomandă ca în cazul transpirației ce depășește limitele normale, în primul rând să fie consultat medicul de familie, care, pentru o evaluare corectă a situației, poate cere efectuarea unui set uzual de analize. Apoi, în funcție de rezultate, poate îndruma pacientul spre un specialist.

Forme de tratament

În principiu, se folosesc două procedee pentru rezolvarea problemelor de acest fel, respectiv medicale (presupun folosirea unor substanțe antiperspirante sau injectarea zonelor afectate de hiperhidroză cu toxină botulinică) și chirurgicale. Dacă însă pacientul este diagnosticat cu hipersudorație palmoplantară (a mâinilor și a picioarelor), se poate folosi o metodă veche, descoperită în urmă cu peste 50 de ani, respectiv ionoforeza. Acest procedeu constă în introducerea segmentului de corp afectat într-un dispozitiv format din două recipiente cu apă și câte un conductor. Apoi, la trecerea curentului electric prin cei doi conductori, substanțele minerale din apă blochează glandele sudoripare, iar rezultatul este, evident, blocarea transpirației.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 23 Februarie 2013
Stire din Sănătate : De ce este atât de importantă vaccinarea
Pagina a fost generata in 0.5474 secunde