Ce șanse de recuperare au constănțenii bolnavi de tuberculoză

591
Ce șanse de recuperare au constănțenii bolnavi de tuberculoză - cesansederecuperareauconstanteni-1395587777.jpg

Articole de la același autor

Spitalul de Pneumoftiziologie din Palazu Mare primește, aproape în fiecare zi, pacienți de toate vârstele care suferă de boli pulmonare grave. Medicii spun că, din păcate, rata acestora a crescut de la un an la altul și că boala le schimbă viețile pacienților dramatic. Pe de altă parte, toți acești bolnavi vor putea beneficia de cele mai complexe tratamente, odată cu deschiderea celui mai mare centru de reabilitare respiratorie.


Fiind o boală contagioasă care se transmite pe cale respiratorie, metodele de prevenire a TBC înseamnă respectarea anumitor reguli de igienă personală și colectivă, spun medicii.
"Pentru că numărul bolnavilor a crescut în ultimii ani, nu putem să nu tragem un semnal de alarmă asupra acestor afecțiuni. De aceea, fiecare pacient care prezintă simptomele unei boli pulmonare nu trebuie să întârzie prezentarea la medic și să nu se trateze «după ureche». 
În privința pacienților care suferă de boli pulmonare programul de reabilitare respiratorie, inclus în cadrul Centrului de Reabilitare Respiratorie va cuprinde, după evaluarea clinică a pacienților și evaluarea complexă funcțională respiratorie, ședințe zilnice de antrenament la efort al musculaturii respiratorii și membrelor, kinetote-rapie respiratorie, învățarea unor modalități de reeducare a respirației, învățarea unor programe de exerciții pentru corectarea diferitelor deficite musculo-scheletale, învățarea unor modalități de creștere a capacității de efort și readaptare la efort. 
Astfel, se va urmări reinserția socio-profesională, îndepărtarea factorilor organici, funcționali și psihici care sunt sau pot deveni factori de întreținere sau agravare a deficitului funcțional respirator", explică directorul medical al instituției, dr. Elena Danteș, directorul medical al Spi-talului de Pneumoftiziologie Palazu Mare. Centru de reabilitare Respira-torie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie va fi inaugurat în această primăvară, astfel că bolnavii vor putea beneficia de aceste servicii medicale de recuperare. 


Vaccinarea poate preveni îmbolnăvirea
Tuberculoza nu este o boală a trecutului sau a țărilor îndepărtate, mai susțin medicii.  Ea poate fi tratată, dar din ce în ce mai greu pentru că în ultimii ani au apărut  noi forme de boală, rezistente la medicamente.
Singura soluție pentru a opri tuberculoza este vaccinarea, însă, potrivit specialiștilor, acesta trebuie îmbunătățit și actualizat permanent pentru a acoperi și formele noi de boală. Cea mai gravă formă de tuberculoză este la copii, recuperarea acestora fiind mult mai complexă.
Pe de altă parte, reprezentanții DSP cer realizarea unor noi programe de prevenție a bolii, mai ales la copii. "Stăm destul de prost la capitolul prevenție a tuberculozei și asta pentru că, în prezent, nu mai sunt monitorizați copiii. În trecut, existau moașe care mergeau acasă și supravegheau copiii, încă de la vârste foarte fragede, și ofereau informații despre cum se poate preveni această boală", a declarat dr. Mihaela Dinisov, director adjunct al DSP Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5682 secunde