Cancerul pulmonar - cum se descoperă și ce șanse de supraviețuire există

7345
Cancerul pulmonar - cum se descoperă și ce șanse de supraviețuire există - fonddanteselenapneumolog38-1385745821.jpg

Articole de la același autor

Diagnosticul de cancer este unul extrem de dureros, indiferent despre forma lui, mai ales atunci când bolnavul ajunge în fața medicului în-tr-un stadiu avansat de boală. Așa este și cazul pacienților care suferă de cancer pulmonar și care ajung să regrete prea târziu că ani de zile au tras din țigară fără să își pună nici o problemă. Constanța nu este ocolită de această maladie. Dimpotrivă, medicii pneumologi spun că nu trece zi fără ca cel puțin un bolnav să primească acest crunt diagnostic.

"În fiecare zi punem acest diagnostic"

În cadrul Spitalului de Pneumofti-ziologie Palazu Mare în fiecare zi cineva primește poate cea mai dură veste: cancer pulmonar! Veste căreia îi urmează un lung șir de suferințe și de tratamente extrem de agresive pe care un bolnav trebuie să le îndure pentru a-și prelungi cât mai mult viața. Însă nu toți sunt la fel de norocoși, spun medicii. Supraviețuirea este scurtă și depinde de stadiul în care este descoperit cancerul.

"Cancerul pulmonar este o boală foarte gravă, care evoluează o lungă perioadă de timp fără simptome, iar descoperirea bolii se face în stadiile avansate, incurabile. Doar în sta-

diul I de boală, când descoperirea este de obicei întâmplătoare, supraviețuirea la 5 ani poate fi întâlnită până la 70% dintre pacienți dar, de obicei, decesul survine în mai puțin de un an de la diagnostic. Apare în special la fumătorii cronici, în special bărbați (raportul bărbați/femei este de 2-6/1), obișnuit cu o vârstă peste 45 de ani. Cel mai grav este că nu trece zi fără să punem acest diagnostic, ceea ce face ca mulți constănțeni să cadă victime acestei boli", explică dr. Elena Danteș, medic specialist pneumolog, directorul medical al Spitalului de Pneumofti-ziologie Palazu Mare, Constanța.

Radiografia pulmonară dă verdictul

Cele mai frecvente manifestări sunt reprezentate de oboseală, anorexie, scădere ponderală, dureri toracice, tuse persistentă uneori cu expectorație de sânge, sufocare și răgușeală. Două treimi dintre pacienți prezintă însă metastaze de la depistare și simptome legate de prezența lor. Diagnosticul concret nu poate fi însă exprimat decât după ce bolnavul face o radiografie pulmonară.

"Suspiciunea de diagnostic se ridică pe o simplă radiografie pulmo-nară și se confirmă de obicei prin examen computer tomograf, bronhoscopie cu biopsie. Prognosticul, evoluția și tratamentul sunt diferite în funcție de tipul histologic", completează medicul pneumolog.

Din nefericire, impactul psihologic al bolii alterează profund cali-tatea vieții atât a pacientului, cât și a familiei. Costurile medicale ale acestei afecțiuni sunt extrem de ridicate, fapt pentru care, specia-liștii din domeniu își exprimă îngrijorarea. De altfel, ei vorbesc despre diagnosticul de cancerul bronho-pulmonar ca reprezentând o problemă de sănătate publică pentru care prevenția ar trebui să devină o reală politică de stat.

Cancerul pulmonar este una din cele mai importante cauze de deces în lume și în România. Se estimează că în majoritatea țărilor occidentale, procentul de cazuri de cancer pulmonar cauzat de fumat este de 90% la bărbați și de 80% la femei. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6997 secunde