Ce soluții s-au găsit pentru rezolvarea situației imunoglobulinei

86
Ce soluții s-au găsit pentru rezolvarea situației imunoglobulinei - imunoglobulina-1520583072.jpg

Articole de la același autor

Fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, a scris pe Facebook că Ministerul Sănătății a întreprins toate demersurile legale agreate împreună cu partenerii de dialog pentru rezolvarea situației imunoglobulinei și a amintit că a eliminat taxa clawback însă companiile "nu și-au onorat partea lor din înțelegere, ceea ce a dus la cronicizarea problemei". "Constat cu tristețe că, nici după 28 de ani de la căderea comunismului, nu am reușit să scăpăm complet de meteahna de a ne demoniza liderii odată ce aceștia nu mai sunt în funcție. Am simțit asta pe propria piele, fiind făcut țapul ispășitor pentru criza de imunoglobulină. Pentru cei care au interesul și răbdarea de a asculta și punctul meu de vedere, doresc să prezint următoarele date care înlătură acuzațiile nefondate care mi se aduc: am avut discuții și întâlniri atât cu asociațiile pacienților, cât și cu reprezentanții industriei farmaceutice pentru a rezolva problema imunoglobulinei. În urma acestora, Ministerul Sănătății a întreprins toate demersurile legale agreate împreună cu partenerii de dialog pentru rezolvarea situației. Am eliminat inclusiv taxa clawback, însă companiile nu și-au onorat partea lor din înțelegere, ceea ce a dus la cronicizarea problemei", a afirmat Bodog.


Potrivit acestuia, stocurile de imunoglobulină achiziționate de UNIFARM și puse la dispoziția spitalelor au fost utilizate în cazurile celor grav bolnavi, internați în secțiile de Terapie Intensivă.


În ceea ce privește cererea distribuitorului Torus Pharma, în vederea eliberării unei Autorizații pentru Nevoi Speciale pentru imunoglobulina umană, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a transmis public decizia sa, scrie Bodog.
"Citez din comunicatul instituției abilitate să autorizeze sau nu un medicament pentru pacienții români: "originea non-europeană a produsului nu poate oferi garanții asupra îndeplinirii criteriilor de siguranță și calitate impuse în cazul produselor din Uniunea Europeană, iar autorizarea prin procedura pentru nevoi speciale nu permite în acest caz (condițiile OMS 85/2013) o evaluare suficientă din punct de vedere al siguranței și calității plasmei utilizate pentru procesul de fabricație și nici a procesului de fabricație a medicamentului". De asemenea, ANMDM precizează că, în acest caz, "o testare punctuală a produsului finit nu ar putea acoperi toate aspectele menționate anterior și nu ar putea garanta, în totalitate, calitatea produsului", a scris Bodog, citând ANMDM.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8748 secunde