Ce trebuie să știți despre eventrație - complicația unei intervenții chirurgicale

15843
3
Ce trebuie să știți despre eventrație - complicația unei intervenții chirurgicale - fondcetrebuiesastitieventratieme-1419003226.jpg

Articole de la același autor

Ați fost operat și, de curând, ați observat o umflătură în dreptul cicatricei postoperatorii? Specialiștii atrag atenția că poate fi vorba despre o eventrație - sau hernie incizională, cum este denumită în termeni medicali - și trebuie tratată chirurgical, cât mai repede!

Teoretic, orice pacient care a suferit o intervenție chirurgicală, fie că este vorba despre una laparoscopică sau de una clasică, poate dezvolta ulterior o hernie incizională. Sau o eventrație, așa cum este cunoscută în rândul oamenilor complicația. Concret, pacienții acuză apariția unei umflături în dreptul cicatricei; în unele cazuri, pacienții resimt și durere, chiar dacă suportabilă. Dar, în cele mai multe situații, bolnavii nici nu resimt durere, iar umflătura respectivă se retrage când aceștia se întind pe pat, când o apasă cu mâna sau când relaxează mușchii abdominali. Drept pentru care, cei mai mulți oameni nu se alarmează. În timp, însă, umflătura respectivă crește în dimensiune sau devine permanentă, nu mai dispare când bolnavul se întinde pe pat.

Sfatul specialiștilor Centrului Medical MEDSTAR 2000 este ca pacienții să se prezinte la doctor de cum sesizează pre-zența umflăturii. Căci respectiva umflătură este, de fapt, ieșirea din cavitatea abdominală a intestinului sau a țesutului adipos abdominal. Pentru diagnosticarea cu certitudine a eventrației, medicul chirurg va realiza o ecografie de perete abdominal.

"Această modalitate de investigare modernă neinvazivă este posibilă în cadrul Clinicii de Chirurgie MEDSTAR 2000. Atenție! Ecografia de perete abdominal nu este același lucru cu ecografia abdominală; aceasta din urmă pune în evidență organele intraabdominale, nu peretele abdominal", au subliniat reprezentanții Centrului Medical MEDSTAR 2000.

Pacienții merg la doctor abia când apar complicații

Experiența a dovedit că, în general, pacienții se prezintă la medic abia atunci când apar complicații.

"Ca la orice hernie, complicațiile herniei incizionale sunt date de încarcerarea conținutului sacului herniar (eventrația încarcerată). În situația în care se găsește intestin în sacul de hernie, complicația poate merge mai departe până la ștrangularea - deci suferința! - ansei intestinale herniate, complicație gravă care, netratată la timp și corect, are chiar risc de deces", au explicat specialiștii MEDSTAR 2000.

Tratamentul este, obligatoriu, chirurgical. Intervenția chirurgicală poate fi clasică sau laparoscopică.

"Operația deschisă se poate realiza cu sau fără protezarea peretelui abdominal cu plasă. Riscul de recidivă în cazul operației deschise, fără protezare, este de 45 - 50%, și ca atare a fost abandonat. Procedeele de operație deschisă cu protezarea peretelui abdominal cu plasă diferă în funcție de modul de fixare a plasei: în spatele stratului muscular, în planul muscular sau deasupra planului muscular. În fiecare caz există avantaje și dezavantaje; cea mai acceptată metodă este protezarea peretelui abdominal retromus-cular", au precizat cadrele medicale.

Operație laparoscopică, la MEDSTAR 2000

O altă abordare este cea laparosco-pică. În Clinica de Chirurgie MEDSTAR 2000 este prima opțiune a medicilor, pentru pacienții cu hernie incizională.

"Rezolvarea laparoscopică presupune pătrunderea în cavitatea abdominală prin incizicii mici, punctiforme, introducerea plasei (a materialului de protezare) în cavitatea abdominală și fixarea ei pe fața internă a peretelui abdominal. Maniera de rezolvare laparoscopică prezintă rezultate funcționale, estetice și prognosticuri foarte bune: pe de o parte datorită manierei foarte corecte de protezare a peretelui abdominal, pe de altă parte nu este «agresat» peretele abdominal cu încă o incizie care poate duce, pe lângă riscul de recidivă, la disconfort, durere, recuperare întârziată. În MEDSTAR 2000, intervenția laparoscopică este prima opțiune de tratament pentru pacienții cu această patologie. Recuperarea postoperatorie este mult mai rapidă și mai ușoară, ei se externează după una - două zile de spitalizare și își pot relua activitatea după șapte - zece zile", au mai adăugat specialiștii.

"Unul dintre pacienții noștri operat săptămâna trecută, în vârstă de 44 de ani, ce a suferit o intervenție chirurgicală în urmă cu un an, pentru o ruptură hepatică post-traumatică, s-a prezentat în clinica noastră pentru o hernie incizională gigantă, cu dimensiuni de 30/35 cm, cu anse de intestin blocate, încarcerate. Pentru această situație deosebită au fost folosite două plase de polipropilenă, de o calitate foarte bună, de ultimă generație, iar operația s-a desfășura integral pe cale laparoscopică", au subliniat reprezentanții MEDSTAR 2000.

Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

2. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

job online de acasa
18 februarie 2015
job

Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0846 secunde