Cercetătorii au creat un material care "lipește" oasele fracturate

392
Un material care poate fi injectat în oasele fracturate și care se întărește în doar câteva minute a fost creat de către cercetătorii britanici de la Universitatea Nottingham.
Substanța, asemănătoare cu pasta de dinți, formează o platformă peste care crește osul. Substanța nu reacționează precum lianții convenționali care degajă căldură în timp ce se întăresc.
Materialul are structura unei paste de dinți la temperatura camerei, dar la temperatura corpului declanșează reacția de întărire.
Profesorul Kevin Shakesheff, cel care a creat acest material, explică: "Noi credem că putem să inserăm acul, să îl dirijăm până la locul potrivit și să injectăm polimerul".
Există însă și unele neajunsuri: chiar dacă polimerul devine la fel de tare precum un os în câteva minute, legătura dintre el și vechiul os este slabă, iar o fractură fixată în acest fel tot ar trebui să fie prinsă cu șuruburi.
Totuși, el a declarat că, având în vedere faptul că nu are nevoie de căldură pentru a se fixa, materialul poate fi folosit și în alte domenii, unde este nevoie de o platformă dură pe care să poată crește noi celule. În viitor, adaugă profesorul Shakesheff, materialul ar putea fi folosit și în zona inimii.
"Pentru un chirurg ortoped, posibilitatea de a lucra cu o substanță flexibilă, și nu cu un os tare, face o reală diferență", a adăugat dr. Andy Goldberg, chirurg de la Centrul Ortopedic Nuffield din Oxford.
"Osul injectabil" a câștigat un premiu pentru inovații medicale prestigioase săptămâna trecută, iar cercetătorii vor începe să facă testări clinice în Marea Britanie, sperând că va putea fi folosit în Statele Unite în mai puțin de 18 luni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4874 secunde