Cere ajutor! Depresia, anxietatea și atacul de panică fac ravagii

1027
Cere ajutor! Depresia, anxietatea și atacul de panică fac ravagii - cgfrontviewwomanlookingsadasshew-1620282607.jpg

Articole recomandate

Chiar dacă în ultimii ani nu s-au făcut la noi studii de specialitate cu privire la răspândirea bolilor psihice, este de departe vizibil că depresia, anxietatea și atacul de panică se află în top. Problemele lăsate nerezolvate de-a lungul timpului au tendința să se agraveze. Iar românii sunt campioni la capitolul acesta. 


Judecata socială


Un argument pentru care lucrurile stau așa e judecata socială la care sunt supuși cei cu boli psihice. Doar o mică parte a populației înțelege că o boală psihică nu e o slăbiciune de caracter și nici nu e o alegere a celor afectați. Așa cum un om nu e judecat pentru o boală fizică, n-ar trebui să fie nici pentru cea psihică. Pacientul chiar are nevoie de ajutor de specialitate pentru a se vindeca. Fără tratament aceste boli nu trec. Iar ignorarea lor duce la complicații serioase. 


Lipsurile materiale


Un alt argument ar fi incapacitatea materială pe care o suportă mulți români. Deși știu că ar trebui să ceară ajutor, nu-și permit sau cred că nu-și permit. Există percepția socială conform căreia te costă mult să mergi la psihiatru sau la psiholog. Acest lucru nu este neapărat real. Sunt și specialișți mai greu accesibili dar majoritatea chiar vor să-și ajute pacienții, să-și facă bine meseria. Dacă pacientul sau familia lui caută ajutor cu perseverență se pot găsi soluții chiar și în cazul în care au venituri mici. 


Majoritatea specialiștilor sunt în mediul urban


Deși numărul specialiștilor a crescut în ultimii ani, ei se găsesc în general în orașele mai mari. Pe când bolnavii se găsesc în toată țară, inclusiv în mediul rural. Și din acest motiv au căpătat amploare ședințele online de psihoterapie. E o soluție bună pentru cei care din diverse motive nu pot ajunge la cabinet dar au acasă o conexiune la internet pe care o pot pune la treabă.


Complicațiile


Dacă pacientul nu cere ajutor îndată ce are suspiciuni de boală psihică, aceasta se adâncește. Adică se somatizează. Nu mai este afectat doar psihicul ci și fizicul - pentru că organismul uman funcționează ca un tot unitar. Poți să ajungi la medicul de familie și să te plângi de oboseală permanentă iar aceasta să fie cauzată de depresie. Sau să te plângi de ritm cardiac alert și să fie vorba de anxietate sau atac de panică. Cele mai multe diagnostice greșite și tratamente ineficiente se produc din cauza somatizării. Cu cât ceri ajutor mai repede cu atât te recuperezi mai repede și fără sechele. Problemele negijate se înmulțesc, devin încrengături de boli și diagnostice în care cu greu te mai poți descurca. Să mai vorbim de calitatea vieții unui astfel de pacient? Se deteriorează continuu, ajunge să creadă că viața nu mai merită trăită.


Cere ajutor!


Dacă te recunoști în rândurile de mai sus înseamnă că nu trebuie să te mai neglijezi. Mergi la medicul de familie, spune-i situația ta și te va trimite la un psihiatru. Când ajungi la acesta e bine să ai deja făcute analizele anuale și să-i înmânezi rezultatele. Astfel scurtezi drumul către un diagnostic corect. Acesta îți va recomanda medcamente în funcție de problema pe care o găsește la tine. E bine să știi că medicația e doar o parte din rezolvare. Ai nevoie și de psihoterapie de recuperare. Aceste două metode lucrează împreună pentru binele tău. Fără psihoterapie nu ajungi la vindecare. Poți să apelezi la susținerea celor dragi, să cauți grupuri de sprijin (inclusiv online), ca să-ți fie mai ușor. Dar urmează cu perseverență psihoterapia și medicația. 


Nu te opri atunci când te simți mai bine - aceasta este o capcană. Te opreșți când specialiștii îți spun că ești vindecat(ă). 


Chiar dacă nu e deloc simplu să fii bolnav psihic în căutare de ajutor, sunt soluții. Nu renunta la sănătatea ta, indiferent de ce boală ar fi vorba. Caută specialiști, compară modalități terapeutice, vezi ce ți se potrivește, informează-te. Recomandarea noastră este să apelezi la psihoterapie scurtă strategică. Este o modalitate rapidă de recuperare care oferă soluții personalizate pacienților. În medie durează 7 săptămâni până la recuperare. De asemenea, pregătește pacienții și pentru viitor, în caz că boala revine, aceștia vor știi să o combată.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5901 secunde