Chirurgia bariatrică - tratamentul modern al obezității morbide

647
Chirurgia bariatrică - tratamentul modern  al obezității morbide - chirurgiebariatrica-1406649213.jpg

Articole de la același autor

Aproximativ un sfert din români sunt obezi și mai mult de jumătate sunt supraponderali. Procentul ridicat al populației obeze din țara noastră, peste 30% dintre femei și 20% dintre bărbați, plasează România pe locul al treilea în Europa în clasamentul incidenței obezității, după Serbia și Grecia. 


Obezitatea a devenit o problemă serioasă de sănătate publică în majoritatea țărilor, ea afectând un segment de populație în continuă creștere. Obezitatea este o boală cronică, greu de tratat cu dietă și exercițiu fizic. De fapt, ultimii 30 de ani arată că aceste metode nechi-rurgicale au eșuat. Astfel, la acest moment, în lume obezitatea este larg răspândită și cu efecte sociale importante. 


"Obezitatea este o boală în care se acumulează excesiv grăsime în organism din cauza consumului de alimente mai mare decât nevoile fiziologice sau, mai rar, din cauza unor dereglări metabolice. Un exces de 50 de calorii zilnic poate crește greutatea cu 25 kg într-o perioadă de 10 ani. Obezitatea poate fi condiționată genetic (normal fiecare persoană are în corp aproximativ 30 - 35 miliarde de celule adipoase) și, de asemenea, poate fi un factor determinant major pentru o serie de boli asociate (diabet zaharat, hipertensiune arterială etc.)", explică dr. Daniel Ovidiu Costea, medic primar chirurgie generală și doctor în științe medicale, în cadrul Spitalului MEDSTAR 2000 Constanța. 


Program complet și performant 
Hotărârea de a apela la o operație bariatrică este una dintre cele mai semnificative și radicale decizii din viață, având ca rezultat schimbări majore fizice și psihologice. Înainte de a face o astfel de alegere, pacienții trebuie să se informeze, să știe exact care sunt așteptările realiste de scădere ponderală după fiecare procedură în parte, dar și care sunt riscurile acestora, cum vor decurge primele zile după operație, cum va trebui să își modifice alimentația și ce precauții trebuie să respecte, pentru a-și putea menține starea pe termen lung. 


"Chirurgia obezității (bariatrică) este, la ora actuală, singura metodă de a trata obezitatea. Ea constă în intervenții pe stomac și/sau intesti-nul subțire care ajută pacienții cu obezitate extremă să piardă în greutate. Aceste operații sunt o opțiune pentru cei care nu pot pierde în greutate prin alte mijloace sau care suferă de grave probleme de sănătate legate de obezitate", mai precizează medicul specialist. 


Tehnicile de chirurgie bariatrică influențează balanța echilibrului energetic, diminuând considerabil aportul alimentar și determinând organismul să consume energie din rezervele acumulate. Reducerea depozitelor de energie înseamnă diminuarea țesutului adipos, slăbire, recăpătarea aspectului normal, ușurarea semnificativă a funcțiilor vitale, dispariția sau ameliorarea importantă a maladiilor determinate de obezitate. Pacienții operați slăbesc treptat și ar trebui să ajungă la o greutate convenabilă în aproximativ opt - nouă luni. 


Metodă laparoscopică 
Intervențiile chirurgicale se realizează pe cale laparoscopică, adică prin minima invazivitate și agresiune asupra țesuturilor implicate, lucru deosebit de important pentru reușita terapeutică finală la pacienții obezi. Beneficiul chirurgiei laparoscopice este major la pacienții obezi, indiferent de patologia pentru care sunt operați. Conform principiilor laparoscopiei, dimensiunile inciziilor nu sunt influențate de grosimea peretelui abdominal. Acest fapt constituie un avantaj foarte important la pacienții obezi, la care vindecarea plăgilor se realizează frecvent cu dificultate și complicații. La aceștia, o plagă operatorie de 25 - 30 cm lungime, care străbate 10 - 15 cm de țesut adipos, poate fi urmată frecvent de o vindecare dificilă sau chiar complicată. Durerea după operația laparoscopică este minimă, aceasta fiind în concordanță cu limitarea la maximum posibil a traumatismului parietal. Pacientul se mobilizează rapid, se ridică din pat la câteva ore după operație, în câteva zile se întoarce la domiciliu și în două - trei săptămâni este complet integrat în mediul socio-profesional și familial. 


"Ceea ce s-a reușit în Spitalul MEDSTAR 2000 este formarea unei echipe care să pregătească foarte bine pre-operator pacientul să realizeze operația cea mai potrivită și să urmărească post-operator pacientul. Aici vorbim despre o evaluare a tuturor organelor și sistemelor, ținând cont de faptul că un pacient obez nu este un pacient doar cu câteva kilograme în plus, este un pacient al cărui organism a avut de suferit din cauza excesului ponderal și de cele mai multe ori aceste probleme sunt sub-diagnosticate. Hipertensiunea arterială, diabetul, hipercolesterolemia, infarctul de miocard și apneea în somn reprezintă doar o parte dintre potențialele probleme medicale monitorizate de o întreagă echipă multidisciplinară", a mai spus dr. Daniel Ovidiu Costea. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4142 secunde