Concurs Ciroza hepatică - o boală progresivă și fatală

7252

Articole de la același autor

Atunci când o persoană este diagnosticată cu ciroză hepatică se recomandă oprirea consumului de băuturi alcoolice. Consumul unei cantități excesive de alcool este principala cauză de ciroză hepatică.
Acumularea lichidului în cavitatea abdominală, așa numita ascită, este una dintre cele mai comune complicații ale pacienților cu ciroză hepatică și poate amenința viața, dacă nu este tratată.

Ciroza hepatică este o afecțiune cronică a ficatului, ce se caracterizează prin distrugerea celulelor hepatice. Doctorul Florian Stoian, medic internist în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgențe Constanța, menționează că cele mai frecvente cauze de ciroză hepatică sunt alcoolul și infecția cu virusurile hepatice B, C și B+D.
"Simptomatologia nu este specifică. Persoanele care sunt afectate slăbesc, obosesc, prezintă edeme ale membrelor inferioare (umflarea picioarelor), prezintă dureri abdominale. În faze avansate, complicații posibile ar fi abdomenul mărit prin acumularea de lichid intraabdominal, icter - colorația în galben a pielii și ochilor", a declarat doctorul Florian Stoian.
Conform spuselor medicului "Până în prezent, nu s-a găsit un tratament care să vindece această afecțiune". Boala este ireversibilă. Trebuie evitate substanțele care pot agrava boala. "Pacientul trebuie să urmeze un regim fără sare și să facă tratament cu hepatoprotectoare și vitamine", precizează specialistul. Reducerea consumului de sare poate preveni acumularea de lichid în abdomen (ascita) sau torace. Odată diagnosticată această afecțiune, este extrem de important să se renunțe complet la consumul de băuturi alcoolice, chiar dacă alcoolul nu este cauza cirozei hepatice. Dacă nu se renunță complet, afectarea hepatică progresează mult mai repede.

Trebuie evitate aspirina și medicamentele antiinflamatoare
În funcție de complicațiile apărute, tratamentul inițial al cirozei necesită medicamente, intervenții chirurgicale sau alte tratamente.
Complicațiile de temut ale acestei boli fatale sunt hemoragiile digestive. "Bolnavul varsă sânge sau are scaun cu aspect de zaț de cafea. Sângerarea din varicele tractului digestiv (sângerarea variceală) este o complicație frecventă", precizează Florian Stoian. În cazul persoanelor cu sângerare variceală sau cu risc de sângerare, este foarte importantă evitarea aspirinei și a altor medicamente antiinflamatoare.
Medicul ne spune că "O altă complicație de temut este encefalopia portală, acumularea de amoniac în organism". Această complicație apare doar la persoanele cu hipertensiune portală severă. Cu toate acestea, procedura efectuată pentru reducerea tensiunii portale, denumită șuntare, poate crește riscul de encefalopatie hepatică.
"Sindromul hepatorenal apare în cazurile de ciroză hepatică avansată", relatează medicul Florian Stoian. De obicei, insuficiența hepatică este cea care este amenințătoare de viață.

Consulturile medicale regulate pentru monitorizarea bolii sunt foarte importante, deoarece simptomele pot să fie absente până când boala devine severă. Ciroza hepatică este o boală cu evoluție progresivă. Se recomandă luarea în considerare a posibilităților de tratament înainte ca boala să devină severă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9159 secunde