Colica biliară - simptome, cauze și tratament

3205
Colica biliară - simptome, cauze și tratament - colicabiliaradrluanaalexandrescu-1418139660.jpg

Articole de la același autor

Colica biliară constituie forma cea mai frecventă a durerii biliare, care apare spontan și necesită intervenție medicală imediată. De obicei, durerea începe brusc sau cu o scurtă perioadă prodromală, la câteva ore după masă, îndeosebi după masa de seară, în jurul orelor 2-3 noaptea. Mesele bogate în grăsimi, surmenajul, emoțiile, pot declanșa crizele biliare.

Sindromul dureros de origine biliară este o durere care apare în mod acut sau paroxistic, fie în mod insidios, lent (cronic).

Sediul durerii este în hipocondrul drept sau în regiunea epigastrică. Durerea poate iradia în regiunea posterioară a hemitoracelui drept, în umărul drept, omoplat și chiar brațul drept. Atipic, durerea poate iradia în hipocondrul stâng și mediotoracic simulând o durere cardiacă, datorită anastomozelor nervoase și colospasmului concomitent.

Fără tratament, durerea colicativă biliară durează una sau mai multe ore și este însoțită de grețuri, vărsături alimentare și biliare, intoleranță gastrică alimentară, agitație.

"Semnele clinice trebuie judecate în context (puls, febră, tensiune arterială, stare generală) pentru a aprecia oportunitatea intervenției chirurgicale. Dacă s-a îndepărtat ipoteza intervenției chirurgicale imediat, bolnavul trebuie calmat (tratament simptomatic) și supravegheat atent, deoarece colica biliară revine imprevizibil.

Formele clinice ale colicii biliare pot fi multiple: de la forma obișnuită, cea descrisă anterior, până la forma frustă cu simptomatologie minoră, trecătoare; forma explozivă, cu dureri violente ce ar corespunde expulziei unui calcul; forma febrilă însoțită de febră și frison; forma ocluzivă însoțită de ileus dinamic, reflex; forma sincopală, cu pierderea cunoștinței, paloare, bradicardie, mioză, cu participare pancreatică", a precizat dr. Luana Alexandrescu, medic primar gastroenterologie/medicină internă în cadrul centrului medical Gastromond.

Există și dureri biliare cronice, continue sau discontinue pe un fond dureros permanent, cu aceleași caracteristici, localizare și iradiere ca și cea acută. Ele pot apărea din cauza unor inflamații biliare intrahepatice cu distensia capsulei hepatice sau inflamației pericolecistice și pericanalare. Aceste dureri au durata mai lungă (câteva zile), sunt însoțite de hiperestexie locală și schiță de contractură musculară la palparea profundă. Medicația antispastică este puțin eficace, dacă nu este însoțită de antialgice.

Evaluarea pacientului

Diagnosticul etiologic al durerilor biliare: colica biliară este determinată în majoritatea cazurilor de litiaza biliară (calculi), dar poate fi și expresia unei diskinezii biliare, spasmul sfincterului Oddi, angiocolita, colecistita acută sau cronică litiazică sau alitiazică.

În aprecierea etiologiei durerii biliare, examenul clinic și examenele paraclinice (îndeosebi tubajul duodenal și examenul radiologic - ecografia) aduc date prețioase care orientează diagnosticul și ulterior atitudinea terapeutică după sedarea durerii.

"Evaluarea sindromului dureros abdominal de origine biliară trebuie făcută cu mult discernământ critic, în scopul instituirii unui tratament corect și rapid. Este de preferat să nu se facă tratament fără consult medical anterior. Medicul poate prescrie medicamente antialgice (algocalmin, piafen, tramadol, diclofenac), perfuzii de reechilibrare, regim hidrozaharat, pungă cu gheață în zona dureroasă", a completat dr. Mihaela Weis, medic specialist medicină internă, rezident gastroenterologie în cadrul centrului medical.

Pentru pacienții care prezintă simptomele specifice acestei afecțiuni, Centrul Medical Gastromond oferă posibilitatea de a beneficia gratuit de consultații de specialitate gastroenterologie și medicină internă cu ecografie abdominală inclusă, un pachet de analize uzuale, și administrarea de tratamente perfuzabile, injectabile (cu medicație inclusă), doar pe baza biletului de trimitere eliberat de către medicul de familie/specialist și dovada de asigurat.

Programările se pot face la numerele de telefon 0770255914 și 0341462767. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Decembrie 2014
Stire din Sănătate : Cum se diagnostichează cancerul de colon
Pagina a fost generata in 1.4729 secunde