Comunicarea în cuplu, dincolo de cuvinte…

275
Comunicarea în cuplu, dincolo de cuvinte… - rangacomunicare6-1380055644.jpg

Articole de la același autor

Comunicarea în cuplu - cât de multe îi spunem partenerului și cât "ghicește" el? O dilemă pe care o au multe cupluri și căreia psihologul Elena Ranga a încercat să-i dea un răspuns.

De multe ori, într-un cuplu sunt gânduri și cuvinte care nu mai ajung să fie rostite… "«Te iubesc, îmi fac planuri cu tine, vreau să mă trezesc cu tine în fiecare dimineață, vreau părerea ta, vreau să fii parte din viața mea», dar nu poate să o spună. Tot ce ies sunt niște glume răutăcioase sau nimic. Preferă să vorbească despre orice sau chiar deloc. Le este greu să spună ceea ce simt pentru că le este teamă. Poate partenerul o să râdă, poate o să se înfurie, poate chiar nu o să-l intereseze. Și atunci, încearcă să fie cum vrea partenerul, cum crede că îl/o vrea partenerul… Și, deși se bucură că îi face pe plac partenerului, tristețea este foarte mare, pentru că nu ajunge să fie cunoscut/ă așa cum este cu adevărat", a arătat psihologul Elena Ranga. Dar nevoia de a fi văzuți sau măcar bănuiți de partener așa cum sunt în realitate rămâne. 

"Acestea sunt gânduri pe care cu toții le-am încercat mai mult sau mai puțin într-o relație de cuplu. Gânduri și cuvinte care nu se spun, dar se simt și care afectează relația de cuplu în sensul în care sunt transmise partenerului mesaje contradictorii: arătăm și spunem ceva, dar faptele sunt altele sau dimpotrivă, facem ce ni se cere, însă suntem nemulțumiți, pentru că acțiunile întreprinse nu ne sunt proprii. Oare partenerul nostru s-a îndrăgostit pentru ceea ce voia să vadă sau pentru ceea ce ne individualizează? 

Realitatea este undeva la mijloc: individul își alege ca partener persoa-na care i se aseamănă sau cu care se completează și la care admiră ceea ce îi lipsește. Deci s-ar putea să avem surpriza ca partenerul nostru să nu caute ceea ce credem noi, ci să fi fost atras exact de ceea ce suntem, în unicitatea noastră. 

Comunicarea în cuplu depinde foarte mult de ceea ce își dorește fiecare partener și de multe ori este umbrită și distorsionată de emoții copleșitoare, care fac ca esențialul să se piardă în tumultul de sentimente ambivalente de iubire, frica de a nu se pierde, de a nu greși, dorința de a oferi partenerului ceea ce noi ne dorim să primim, uitând însă să fim curioși la ce își dorește partenerul nostru, să căutăm să înțelegem ce este în spatele cuvintelor pe care le spunem", a explicat psihologul Ranga. 

Succesul unei comunicări de cuplu este cunoașterea dintre parteneri. Cât de mult sunt dispuși partenerii să își lase principiile deoparte, pentru câteva minute și să își asculte partenerul dincolo de cuvintele pe care le spune. "Comunicarea este esențială în dinamica relației de cuplu, pentru că este singura care dă posibilitatea clarificării, securizării, hrănirii emoționale, având ca efect consolidarea relației", a concluzionat specialistul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 17 Noiembrie 2009
Stire din Cetățenești : "Toți mă cred prostul blocului!"
Pagina a fost generata in 2.1319 secunde