Constănțencele cu HIV, ajutate să nască bebeluși sănătoși

276
Constănțencele cu HIV, ajutate să nască bebeluși sănătoși - drsorinruginahiv-1366648603.jpg
Diagnosticul de infecție cu HIV nu este primit niciodată ușor, însă medicii reușesc în prezent să îi sprijine pe bolnavi, monitorizându-le starea de sănătate și asigurându-le consiliere în momentele mai delicate, cum ar fi conceperea unui copil. Ei susțin că deși medicina a descoperit calea de reducere a incidenței îmbolnăvirii copiilor care se nasc din mame seropozitive, succesul este asigurat de un cumul de condiții.

O alegere responsabilă

Aducerea pe lume a unui copil este în sine un act responsabil indiferent că vorbim de o femeie sănătoasă sau de una bolnavă. Astfel că, decizia trebuie luată abia după ce mama conștientizează și riscurile la care se supune și la care este expus și viitorul său copil. Dacă vorbim despre femeile seropozitive, aceste riscuri sunt "calculate" la rata de supraviețuire pe care o au datorită bolii și la soarta pe care o vor avea copiii lor dacă sunt infectați la rândul lor.

"În evidența noastră sunt toate femeile seropozitive din Constanța și Tulcea, iar ceea ce este foarte important este ca ele să ne anunțe înainte de a lua decizia de a deveni mame. De ce este acesta un moment crucial? Pentru că noi știm în ce stadiu de boală se află, care este rata de supraviețuire și împreună, putem stabili ce este cel mai bine pentru ea. Este vorba despre un program de consiliere unde ele primesc sfaturi și recomandări, fără însă a fi obligate să meargă într-o direcție sau alta, pentru că decizia finală le aparține.

Noi însă trebuie să fim foarte sinceri și să le spunem când situația nu le permite să devină mame. Mai ales atunci când există riscul major ca fătul să fie infectat. Pot totuși să confirm că situația în acest sens la Constanța este una destul de bună și că în ge-neral pacientele sunt receptive. Ar fi păcat să nu respecte schema de tratament, mai ales că acesta este acordat în sistem gratuit, iar noi facem eforturi permanente pentru a asigura condițiile optime de tratament", a explicat pentru Cuget Liber, dr. Sorin Rugină, medic specialist boli infecțioase și epidemiologie, coordonator al Centrului regional de supraveghere și monitorizare a infecției HIV/SIDA Constanța.

Gravidele sunt sprijinite de Fundația Baylor

Încă din 2007, Fundația Baylor a demarat o amplă acțiune de testare a populației pentru depistarea infecției cu HIV, alături de echipa de specialiști de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Deși activitatea s-a făcut în paralel, colaborarea dintre instituția medicală și fundație au creat o pistă la care au aderat multe femei care au înțeles că decizia de a deveni mame este o "sabie cu două tăișuri". În schimb, dacă sunt respectate condițiile de tratament și recomandările medicale, șansele de a da naștere unui copil sănătos au crescut semnificativ în ultimii ani.

"În prezent, Baylor le monitorizează pe acele femei eligibile ca vârstă pentru a deveni mame, mai ales pentru a depista precoce o sarcină. Dacă femeia a decis să rămână însărcinată, ea va fi trimisă către infecționiști pentru o evaluare complexă. Apoi, monitorizarea se poate face și în cadrul fundației unde avem și medic ginecolog. Sunt urmați de asemenea și următorii pași: aderența la tratament, pregătirea medicală pentru momentul nașterii, asta pentru că este obligatoriu ca ele să nască prin operație de cezariană", a declarat pentru Cuget Liber, psihologul Luiza Vlahopol, coordonatorul departamentului pentru HIV din cadrul Fundației Baylor.

147 de copii s-au născut sănătoși

În prezent, 147 de copii născuți la Constanța din mame seropozitive sunt sănătoși și sunt monitorizați de Baylor și doar 2 copii au avut neșansa să capete boala. Aceste date nu reprezintă doar niște cifre, ci certifică efortul și implicarea tuturor specialiștilor care încearcă în permanență să prevină transmiterea infecției de la mamă la făt. După naștere, familia este ajutată să ofere condiții de viață și de igienă cât mai potrivite nou-născutului. Fundația donează pentru copii lapte praf deoarece alăptarea este o altă cale de transmitere HIV, medicamente, vaccinări hepatitice și diverse produse pentru îngrijirea bebelușilor. Sesiunile de monitorizare și suport continuă cel puțin 18 luni, până când se obține confirmarea medicală că infecția nu s-a transmis de la mamă la copil. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.5782 secunde